Urządzanie małej kuchni

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: Angelika Kopec

Czytano: 184 razy | Kategoria: Aranżacja i wyposażenie wnętrz | Ilość słów: 339 | Data: 17.06.13 | 12 komentarzy



Urządzając małą kuchnię, stajemy przed nie lada trudnym zadaniem. To wszak miejsce, w którym musimy zagospodarować wygodną przestrzeń do gotowania i przechować wiele potrzebnych do tego celu sprzętów.


Chcielibyśmy także postawić choćby niewielki stół, przy którym można by napić się porannej kawy, nie wspominając już o tym, że kuchnia staje się zwykle najlepszym pomieszczeniem na spontaniczne spotkania towarzyskie. Jak pogodzić te wszystkie potrzeby na skromnym metrażu?

Drobne sprzęty kuchenne

Przede wszystkim, należy starannie przemyśleć wyposażenie kuchni i ograniczyć liczbę sprzętów do minimum. Oczywiście nie musimy w tym celu rezygnować z posiadania patelni czy ekspresu do kawy, ale zamiast osobnego blendera, sokowirówki i miksera, praktycznym rozwiązaniem okaże się wielofunkcyjny robot kuchenny. Pozbądźmy się urządzeń, które nieużywane kurzą się na półkach – jeśli od paru lat nie korzystamy z krajalnicy do chleba, oddajmy ją znajomym. Uprzedźmy rodzinę, by nie uszczęśliwiała nas prezentami w postaci drobnego AGD, które zagraci naszą niewielką przestrzeń. A jeśli elegancki, używany od święta, komplet sztućców po babci nie zmieści się w żadnej z szuflad, znajdźmy dla niego miejsce w salonie.

1219755_making_espresso_4.jpg

Zagospodarowanie przestrzeni

Przestrzeń zajmowaną przez kuchenne AGD możemy zminimalizować wybierając wersję do zabudowy, w tym lodówkę z komorą zamrażarki, co pozwoli nam zredukować dwa urządzenia do jednego. Ciężkie czy duże przedmioty najlepiej trzymać w szafce pod zlewozmywakiem. Większość produktów spożywczych, naczyń czy drobnych sprzętów można jednak umieścić w wiszących na ścianach szafkach czy schowku pod okiennym parapetem, jaki powstanie, gdy zdecydujemy się na zdemontowanie grzejnika – w małej, zawsze ogrzanej przez gotowanie kuchni, jest on całkowicie zbędny. Zamiast krzeseł używajmy w taboretów, które także mogą stanowić schowki na drobne sprzęty. Rozkładany blat roboczy powinien doskonale sprawdzić się jako stół, nawet dla kilku osób.

 

Zaletą małej, ekonomicznie zagospodarowanej kuchni jest łatwość utrzymania jej w czystości. Jeśli zadbamy o tę niewielką przestrzeń, mimo pewnych niewygód, może ona stać się najprzytulniejszym miejscem w naszym mieszkaniu.




Podpis

Angela


Ocena: Ten artykuł nie był jeszcze oceniany


Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.

Statystyki


Artykułów: 6914
Autorzy: 1627

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (350)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.