Dobrze zagospodarowana kuchnia

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: Krzysiek Mak

Czytano: 505 razy | Kategoria: Remont i wykończenie wnętrz | Ilość słów: 430 | Data: 24.01.13 | 0 komentarzy



Artykuł przedstawia kilka przydatnych pomysłów na zagospodarowanie kuchni tak by jej użytkowanie sprawiało przyjemność a sprzęt był jak najbardziej wydajny.


Wiele osób narzeka, że nie ma wystarczająco miejsca w kuchni. Szafki nie domykają się pod naporem wystających garnków, a lodówka jest przeładowana jedzeniem. Z kolei mokre naczynia przenoszone ze zlewu oddalonego o kilkaset centymetrów od zmywarki sprawiają, że cała podłoga jest zalana. Jak sprawić, aby nasza kuchnia była lepiej zagospodarowana?

Przemeblowanie

W przypadku zmywarki należy zrobić małe przemeblowanie. Postarajmy się ustawić ja jak najbliżej zlewu. Idealnie było by gdybyśmy mogli postawić ją tuż obok. Wtedy dopiero, co opłukane naczynia pozostawią mniej plam na kafelkach. Poza tym będzie nam łatwiej umieścić talerze, kubki czy sztućce w specjalnych koszach, jakie posiadają tylko najlepsze zmywarki. W przypadku szafki, w której znajdują się garnki patelnie czy akcesoria kuchenne używane do gotowania, postarajmy się by była jak najbliżej kuchenki. Wtedy to gdy przygotowując obiad będziemy chcieli szybko sięgnąć po sitko czy łyżkę wazową, zrobimy to bez trudności. Tak poustawianie meble oraz sprzęt kuchenny sprawią, że gotowanie będzie zdecydowanie łatwiejsze.

Selekcja

Pod tym hasłem kryje się segregowanie rzeczy znajdujących się w naszej kuchni oraz pozbycie się tych, które nie są nam już potrzebne. Postarajmy się, aby rzadko używane akcesoria kuchenne lub produkty spożywcze znalazły się w małych pudełkach z pokrywką. Najlepiej będzie, jeżeli będą one przezroczyste. Wtedy z łatwością znajdziemy potrzebne rzeczy. W przypadku przypraw przygotujmy mały koszyczek z własnoręcznie wykonanymi przegródkami tekturowymi. Dzięki temu będziemy w stanie w łatwy sposób przechowywać wszelkiego rodzaju dodatki do ciast czy zioła, bez długich poszukiwań danej przyprawy. Gdy w domu mamy małą lodówkę, chcąc zmieścić jak największą ilość artykułów spożywczych, musimy regularnie segregować rzeczy, które do niej wkładamy. Jeżeli natomiast posiadamy duże lodówki energooszczędne zdecydujmy, które produkty będziemy chować do danej szuflady lub na półkę. Zdecydujmy gdzie chcemy położyć warzywa i owoce, gdzie wędliny i nabiał oraz w którym miejscu powinny leżeć różne sosy i przetwory.

To czy gotowanie w naszej kuchni będzie przyjemnością w dużej mierze zależy od tego, czy nasza kuchnia jest dobrze umeblowana. Oprócz tego istotne jest, aby wszystkie rzeczy leżały na swoim miejscu lub pochowane w odpowiednich pudełkach. Wtedy nasza kuchnia będzie miejscem, w którym chętniej przyrządzimy obiad dla naszej rodziny.




Podpis

Krzychu


Ocena: Ten artykuł nie był jeszcze oceniany


Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.

Statystyki


Artykułów: 7020
Autorzy: 1925

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.