Przepis na domowe wino z pigwy

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: spamerskimajl

Czytano: 1081 razy | Kategoria: Inne | Ilość słów: 389 | Data: 29.03.14 | 0 komentarzy



Tradycyjny przepis na wino z pigwy, opis krok po kroku jak zrobić wino z pigwy. Mało znane i spotykane jasne wino z kwaśnego owocu, dowiedz się i spróbuj sam zrobić przepyszne wino.


wino+z+pigwy50.jpg

Pigwa - szczypta informacji o owocu.

Pigwa jest chropowata, posiada nierówną skórkę pokrytą meszkiem i twardy miąższ. Mino tego, że jest bliską krewną jabłek i gruszek, pigwy nie spożywa się na surowo, ponieważ posiada intensywny kwaśny smak. Dlatego musi zostać odpowiednio przetworzona, aby dobrze smakowała.

Dojrzała pigwa ma jasnożółty kolor. Zbiory pigwy zazwyczaj przypadają na październik.

 

Jak zrobić domowe wino z pigwy?

Na początku należy usunąć gniazda nasienne z pigwy. Przygotować matkę drożdżową. Dojrzałe owoce pokrajać na drobne kawałki i zalać wrzącą wodą tak, aby je pokrywała. utrzymać w ciągu kilku minut w stanie wrzenia, a następnie odstawić, po ostudzeniu przelać przez bardzo gęste sito lub woreczek i odsączyć. Wytłoczyny ponownie zalać wrzątkiem i po kilku godzinach odcedzić, a następnie dodać do moszczu otrzymanego po pierwszym cedzeniu. Dodać cukier i przygotowaną "matkę drożdżową". Zawartość butli powinna wynosić 5 l. Jeśli moszczu jest mniej, należy go uzupełnić letnią, przegotowaną wodą. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić do fermentowania.

Fermentacja moszczu

Okres burzliwej fermentacji alkoholowej rozpoczyna się już w kilkanaście godzin po dodaniu „matki drożdżowej” i trwa od 8 do 20 dni. Zależy to od rasy drożdży, ilość dodanego cukru i wody oraz od temperatury otoczenia; najwłaściwsza to 20ºC. W tym czasie dla lepszego przewietrzenia, co sprzyja rozmnażaniu drożdży, należy co pewien czas energicznie mieszać moszcz przez poruszenie otwartą butlą.

Po zakończeniu burzliwej fermentacji następuje okres fermentacji cichej trwający kilka tygodni. W tym czasie powstaje na dnie butli warstwa osadu i ustaje wydzielanie się gazu. Koniec fermentacji można zaobserwować po zamknięciu piany na powierzchni, sklarowaniu się osadzonej wyraźnie warstwie osadu.

Po pierwszym ściągnięciu wina można dodać moszczu z czarnej porzeczki lub bzu lekarskiego, ale w ilości nie większej niż 10 % w stosunku do wina z pigwy. Dodatek ten poprawi kolor i smak.

Przykładowe proporcje na przepis na wino z pigwy:

Na 5 litrów wina potrzeba około 3 kg owoców,

przepis na nasze wino 5 litrów jest następujący:

3 kg owoców

2 kg cukru

2 gram pożywki

drożdże winiarskie

Więcej przepisów na stronie Wina własnej Produkcji.




Podpis


Ocena: Ten artykuł nie był jeszcze oceniany


Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.

Statystyki


Artykułów: 7017
Autorzy: 1923

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.