Kulinaria


Podkategorie w tej kategorii:
31: Przepisy na Ostatki – z czym podać wybrane smakołyki?
W okresie karnawału chętnie i często spotykamy się ze znajomymi, weekendy spędzamy na imprezach tanecznych lub – po zimowym szaleństwie na stoku – umawiamy się w gronie bliskich osób, by świętować wspólnie pierwsze miesiące Nowego Roku.

32: Ostatkowe obyczaje – co się pije, co się je
Dla katolików czas Wielkiego Postu oznaczał kres jedzenia mięsiwa, wyrzekania zabawy i wyciszania się przed Wielkanocą. Był potrzebny, by w skupieniu przywitać nową porę roku. Wiosnę.

33: Smakołyki dla Zakochanych
Nie samą miłością człowiek żyje. Czasem też coś zje. Z okazji Walentynek można pokusić się o jakąś wykwitną potrawę – działającą niczym afrodyzjak, pięknie podaną, mającą niebanalny smak.

34: Szwajcarskie czekolady
Najlepsza jest ta, która zawiera mleko od alpejskich krów i którą produkuje się wedle tajnych – dawnych – przez lata doskonalonych receptur. Przysmak ze Szwajcarii. Znany tak jak słynne sejfy i niezawodne zegarki.

35: Czekoladowy Walenty
Każdy, kto w różnych miejscach na świecie tropi czekoladę i uwielbia odkrywać jej nowe smaki, poznawać kolejne wyroby znanych (i nieznanych firm), na pewno odwiedzi miejsce w Polsce, gdzie o słodkim specjale wiele się można dowiedzieć.

36: Kuchnia niemiecka
Nie zazna jej bywalec germańskich hoteli. Tu, na ogół, serwowane są dania śródziemnomorskie, śniadania kontynentalne czy preferencje zatrudnionego szefa kuchni. Jeśli chcemy zjeść solidnie, po niemiecku, udajmy się do oberży!

37: Kuchnia austriacka
Ze względu na jej różnorodność, trudno mówić o typowej diecie typowego Austriaka. Z pewnością można jednak wyróżnić kilkanaście potraw oraz ulubionych napojów, które serwuje się w tym pięknym, eleganckim kraju.

38: Kuchnia ekonomiczna
Z pewnością nie raz zdarzyło nam się, że produkty, z których przygotowaliśmy obiad czy kolację w dużej części nie zostały zużyte. Zazwyczaj chowamy "resztki" do lodówki w nadziei, iż wpadniemy na pomysł, jak wykorzystać je do przygotowania innego, jednak często też lądują po prostu w koszu na śmieci.

39: Świat garnków
Świat nas nie rozpieszcza. Kiedyś nie było z tym problemów i ludzie jakoś żyli – brali, co było. Dziś producenci produktów wszelkich biją się o każdego klienta, proponując korzystne rabaty, promocje w stylu „dwa za jeden” lub „jeśli kupisz dwa X, to Y dostaniesz za grosz”. Jak żyć w takim świecie?

40: Polska – tylko tłuste i niezdrowe potrawy? To zależy od patelni!
Polska kuchnia nie należy do najzdrowszych, głównie dlatego, że potrawy są tłuste. Wiąże się to zarówno ze specyfiką niektórych składników potraw, jak i ze sposobem ich przygotowania. Czasem jednak podobne potrawy przyrządza się u nas zupełnie inaczej, niż w innych krajach, np. kotlety schabowe.


Strona 4 z 4
[1]   [2]   [3]   [4]  

Statystyki


Artykułów: 7017
Autorzy: 1923

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.