Alkohole


111: Jak przechowywać alkohole?
Butelka dobrego alkoholu w barku może być nieoceniona, na przykład w sytuacji niespodziewanej wizyty przyjaciół lub krewnych. Lampka wina lub szklaneczka whisky to ukoronowanie spotkania.

112: Co kryje się pod pojęciem „standardowy drink”?
„Standardowy” - z pewnością chodzi tu więc o jasno określone standardy. A i owszem. Zarówno w handlu, jak i gastronomi, wprowadzona została standaryzacja drinków.

113: Co dalej z naszą polską wódką?
O tym, że polska wódka, to dobro narodowe, nie trzeba nikogo przekonywać. Polacy już na całym świecie słyną z tego, że są producentem najlepszej wódki, o najwyższej jakości.

114: Picie whisky to rytuał
Picie alkoholu nie powinno kończyć się urwanym filmem i ogromnym kacem następnego dnia. Zasada ta szczególnie dotyczy szlachetnych trunków, których butelka kosztuje nawet kilka tysięcy złotych.

115: Fakty i mity na temat whisky
Whisky to nie tylko bardzo elegancki trunek. Jest także owiany tajemnicą szkockich wrzosowisk i ciemnych piwnic, w których leżakują osmalone dębowe beczki zawierające dojrzewający alkohol. Na temat whisky nadal krążą pewne mity, które warto rozwiać, bo nie sprzyjają dobrej konsumpcji tego trunku.

116: Alkohole narodowe
Każdy naród ma swoją tradycyjną kuchnię. Jednym z jej elementów są alkohole. Polska to kraj leżący w strefie „pasa wódki” - to właśnie ten alkohol jest u nas spożywany w największych ilościach. Natomiast bardzo ciekawymi alkoholami są rakija, whisky oraz wino, których w Polsce pije się niewiele.

117: Wino białe zawsze przed czerwonym!
Spośród wielu zasad serwowania wina, jego podawania i picia, ta właśnie jest najważniejsza. Podczas przyjęcia czy innego spotkania towarzyskiego, wino białe zawsze podajemy przez winem czerwonym. Nigdy odwrotnie.

118: Różne rodzaje likierów – od irlandzkiego do antylskiego
Te, które powstają na mocnym, alkoholowym podkładzie, powinny być dawkowane z umiarem. Smakują wybornie, „wchodzą” więc łatwiej niż czysta wódka, a szybko zwalają z nóg, pozostawiając po sobie słodkie wspomnienie i… słodki smak.

119: Różne rodzaje likierów – od jajecznego do brzoskwiniowego
Za co je lubimy? Za słodki smak i piękny kolor. Za to że kojarzą się z wakacjami na wsi, a także z młodzieńczą beztroską, którą okraszały babcine nalewki i pierwsze wyciągi z owoców leśnych. Za drzemanie w kryształowych szafkach oraz zaleganie w starych szafkach.

120: Karol Okrasa w winnicy Jacobs Creek
Szef kuchni restauracji Platter zwiedzał winnicę Steingarten Jacob’s Creek. Nazwa miejsca wywodzi się od słów „kamienny ogród”, czyli od obiektu położonego między dwiema pięknymi wzgórzami, rozciągniętym wśród australijskich wzgórz.


Strona 12 z 24
[1]   [2]   [3]   [4]   [5]   [6]   [7]   [8]   [9]   [10]   [11]   [12]   [13]   [14]   [15]   [16]   [17]   [18]   [19]   [20]   [21]   [22]   [23]   [24]  

Statystyki


Artykułów: 7017
Autorzy: 1923

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.