Alkohole


181: Przechowywanie alkoholi
Alkohol alkoholowi nierówny – każdy smakuje inaczej, ma inną zawartość procentową, inną technologię produkcji i inne właściwości. Każdy z trunków wymaga również specjalnego traktowania jeśli chodzi o przechowywanie.

182: Degustacja whisky
Whisky to najszlachetniejszy z trunków – destylowano kilkakrotnie, leżakuje przez przynajmniej 3 lata w dębowych beczkach. Najlepsze gatunku mają nawet 30 lat i są przeznaczone dla wytrawnych koneserów. To trunek, który trzeba umieć pić. A właściwie nie pić, tylko smakować.

183: Reklamy whisky
„Gwiazda rocka zaginęła – poszukiwania wciąż trwają!” Między innymi taki scenariusz filmiku promocyjnego wymyśliła marka Ballantines, produkująca najlepszy koniak na świecie.

184: Domowe naleweczki
Są smaczne i swojskie. Niektórym przywodzą na myśl czasy, gdy rodzice wraz z dziadkami czy wujostwem, późnym latem, szykowali gromadę słoików z konfiturami, z różnymi winkami i przecierami. Takie zapasy bardzo przydawały się zimą.

185: Domowe winka
Dziadkowie mawiali, że ze wszystkiego można zrobić wino – trzeba tylko wiedzieć, w jakich proporcjach łączyć składniki i ile czasu poświęcić na fermentację.

186: Piwa belgijskie
Mowa będzie o trunkach trapistów, czyli o wyrobach zakonnych, które dziś – wespół z browarami klasztornymi – produkują największe koncerny w Belgii.

187: Trunki z Belgii. Łyk historii.
Przeciętny mieszkaniec Belgii, w ciągu roku, wypija średnio 100 litrów piwa. Nawet niewielkie bary niderlandzkie dysponują około dwudziestoma gatunkami tego alkoholu. Jest więc w czym wybierać!

188: Metody na zwalczanie kaca
Znasz to? Wczoraj miało być jedno piwo, a siedzieliście z chłopakami aż do zamknięcia lokalu. Lub – w wersji żeńskiej - masz dzisiaj do oddania ważny projekt, ale przecież poprzedniego nie mogłaś nie być na imieninach przyjaciółki…

189: Rośnie rzesza fanów australijskiego wina
Kapitan Artur Phillip, to jemu podziękować powinni wszyscy fani australijskiego wina. Za jego to bowiem sprawą, w roku 1788, w Australii pojawiły się pierwsze sadzonki szczepu vitis vinifera.

190: Aby w pełni docenić smak rumu, należy wiedzieć, że...
...jest to napój alkoholowy, którego zawartość (w zależności od rodzaju) mieści się w granicach od trzydziestu siedmiu i pół do aż osiemdziesięciu jeden procent. Produkowany jest poprzez proces fermentacji soku z cukru trzcinowego, ewentualnie melasy.


Strona 19 z 24
[1]   [2]   [3]   [4]   [5]   [6]   [7]   [8]   [9]   [10]   [11]   [12]   [13]   [14]   [15]   [16]   [17]   [18]   [19]   [20]   [21]   [22]   [23]   [24]  

Statystyki


Artykułów: 7017
Autorzy: 1923

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.