Alkohole


191: Słodkie morza likierów
Dlaczego kobiety tak lubią likiery? Przede wszystkim dlatego, że nie wyczuwa się w nich alkoholu, mają one najczęściej słodki smak i kuszą swoimi kolorami i zapachami. Istnieje cała masa przeróżnego rodzaju likierów, których klasyfikacja, nawet specjalista przysparza niemałych trudności.

192: Whisky słodowa – jak ważna jest sama beczka
Whisky słodowa powinna charakteryzować się tym, że jest całościowo produktem jednej destylarni. Jednak jak się okazuje, obecnie jest to warunek, który spełnia jedna na milion. Powstaje ona na bazie zesłodowanego jęczmienia.

193: Blended whisky – mieszana, wstrząsająco dobra
Pierwszą, mieszaną whisky, która pojawiła się na rynku była whisky o nazwie Usher’s Old Vatted Glenlivet, a było to w roku 1853. Był to absolutny przełom w świecie alkoholi. A upodobanie do tego rodzaju whisky miało nie zniknąć do dziś.

194: Jeżeli bąbelki, to w winie musującym czy prawdziwym szampanie?
Szampan – w Polsce nieodłączny element każdego balu sylwestrowego. Kojarzony z efektownym wystrzałem korka i buzującymi bąbelkami. Najczęściej jednak noworoczne toasty wznosimy nie lampką szampana, a wina musującego. Czy jednak wino musujące musi od razu oznaczać trunek zdecydowanie gorszy jakościowo?

195: Sztuka podawania i picia wina
Kultura picia wina polega na jego smakowaniu. Pijąc wino powinniśmy brać małe łyki, tak jakbyśmy je jedynie kosztowali. Niesamowicie długa tradycja produkcji wina z czasem przeistoczyła się w sztukę, którą odbierać należy z należytym szacunkiem.

196: Syrah – jeden z najpopularniejszych szczepów winiarskich
Za najważniejsze z ciemnych, winiarskich szczepów uznaje się takie odmiany jak Cabarnet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot i właśnie Syrah. Ta ostatnia z wymienionych odmian pochodzi z miejscowości Shiraz, która dawniej była stolicą Persji, a obecnie znajduje się na terenie Iranu. Miasto to słynie przede wszystkim z wina.

197: Jim Murray – mistrz, prorok i fanatyk whisky
Każdy, prawdziwy smakosz whisky zdaje sobie znakomicie sprawę, kim jest Jim Murray. To brytyjski pisarz dziennikarz, ale przede wszystkim ceniony znawca „rudego” alkoholu. Niepodważalny autorytet, z którego zdaniem liczą się producenci najlepszych i najbardziej znanych marek whisky.

198: Irlandzka whisky
Dla Irlandczyków whisky ma tak samo duże znaczenie i długoletnie tradycje, co dla Polaków wódka. Jest to trunek na stałe wpisany w bardzo wiele elementów miejscowej kultury.

199: Jakie napoje do czego? - savoir vivre na stole
Niezależnie od tego, jaki posiłek przygotowujemy, powinnyśmy odpowiednio dobrać napoje do naszego menu. Do przystawek najlepiej pasować będą wytrawne wina i wódki. Do dań rybnych i dań z jaj odpowiednie będzie białe wino wytrawne.

200: Absynt – rytuały picia Absyntu
Absynt. Bez problemu niemal każdy skojarzy te nazwę z bardzo mocnym alkoholem o charakterystycznej, zielonej barwie. Równie wielu, słyszało również o pewnych osobliwych właściwościach tego trunku, który w różny sposób może zadziałać na pijące go osoby.


Strona 20 z 24
[1]   [2]   [3]   [4]   [5]   [6]   [7]   [8]   [9]   [10]   [11]   [12]   [13]   [14]   [15]   [16]   [17]   [18]   [19]   [20]   [21]   [22]   [23]   [24]  

Statystyki


Artykułów: 7017
Autorzy: 1923

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.