Hej, ho! I butelka rumu!

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: gosia

Czytano: 392 razy | Kategoria: Alkohole | Ilość słów: 677 | Data: 20.07.12 | 0 komentarzy



Rum to bardzo popularny alkohol pochodzący z Karaibów. Wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej bądź z melasy. Jest alkoholem wysokoprocentowym. Może zawierać od 40%-80% alkoholu. Pija się go w czystej postaci w kieliszkach do koniaku lub w egzotycznych drinkach.


Zasady produkcji rumu nie są jasno określone. W każdym kraju można spotkać inny rum, a jest on wytwarzany w bardzo wielu krajach. Proces produkcji, destylacji, fermentacji, okres leżakowania, to wszystko zależy od danego państwa. Jedne kraje produkują rum wyłącznie z melasy, inne z soku z trzciny cukrowej. Destylacje przeprowadzane są kolumnowo lub w alembikach. W Meksyku rum leżakuje jedynie przez osiem miesięcy, podczas gdy w Panamie trwa to dwa lata. W większość krajów, w których ma miejsce produkcja rumu, musi on leżakować przynajmniej rok. Różne są także przepisy dotyczący beczek. Niekiedy są to beczki dębowe, czasem z innego rodzaju drewna, ale mogą to być również zbiorniki ze stali nierdzewnej.

Różnorodne metody produkcji rumu pozwalają na uzyskanie wielu rodzajów tego trunku. Dany rodzaj ma swoje oznaczenie na etykiecie, choć często już po samej barwie można dowiedzieć się jaki to rodzaj rumu. 

Rodzaje rumu:

LIGHT (WHITE, BLANC, SILVER) – to najjaśniejszy z rumów, zwany białym. Jego barwa jest wynikiem filtracji jakiej zostaje on poddany po zakończeniu okresu leżakowania, ale może również wynikać z bardzo krótkiego czasu leżakowania lub z jego braku. Większość rumów typu light pochodzi z Puerto Rico. Biały rum jest bardzo słodki. Często występuje jako składnik wielu drinków. Jest również używany w kuchni, przede wszystkim do deserów. Uważany za najmniej szlachetny rodzaj rumu.

- GOLD (AMBER) – to rum złoty, zwany również bursztynowym. Obie nazwy, tak jak w przypadku rumu białego, odnoszą się do jego barwy. Złocistą barwę ten typ rumu nabiera podczas leżakowania. Leżakuje on dłużej niż typ light, w opalonych od wewnątrz beczkach, często po bourbonie. Jednak może być także barwiony karmelem, co czyni go mniej szlachetnym. Ma zrównoważony smak i zawiera ok. 40% alkoholu.

- DARK (BLACK) – to rum ciemny, zwany czarnym. Klasyka wśród rumów. Jego proces produkcji jest starszy niż proces produkcji rumów light i gold. Powstaje z melasy z trzciny cukrowej. Leżakuje dłużej niż rum złoty. Zawiera od 43% do 75% alkoholu. Najczęściej pochodzi z Jamajki, Haiti, Martyniki, Nikaragui i Gwatemali. Bywa dodawany do drinków i używany w kuchni, nie tylko do deserów.

- SPICED – to rum z dodatkiem przypraw korzennych, wanilii i karmelu. Karmel nadaje mu lekko złocistą barwę. Rumy typu spiced bazują na rumach typu gold, ale mogą też bazować na rumach typu light, takie są najtańsze. Mają intensywny i charakterystyczny smak. Zawierają ok. 35% alkoholu. Najczęściej służą jako dodatek do koktajli.

- FLAVORED – to rum smakowy. Ma ciemną barwę z powodu długiego czasu leżakowania w opalonych od wewnątrz beczkach. Jest wytwarzany z melasy z trzciny cukrowej i dundru. Dunder to odwar z wcześniejszych destylacji, który często leżakuje oddzielnie nawet przez rok, jest bardzo aromatyczny i zawiera naturalne drożdże. Zawartość alkoholu wynosi poniżej 40%. Smaki zależą od producenta. Najczęściej są to smaki owocowe: pomarańcza, mango, malina, kokos. Rum flavored dodaje się do drinków lub pije na lodzie jako gotowy drink.  

- OVERPROOF – czyli „ponad standardem”. To rum o bardzo intensywnym, spirytusowym smaku i o bardzo dużej zawartości alkoholu, 75% i więcej. Z tego względu daje się bardzo łatwo podpalić. Jest używany do płonących potraw, takich jak lody czy naleśniki. Raczej nie pije się go samego.

- PREMIUM – to bardzo drogi rum, który leżakuje latami jak whisky czy koniak. Do jego produkcji przykłada się wielką wagę. Powstaje z najlepszych składników.

- ANEJO – jeśli na etykiecie znajduje się to słowo pochodzące z hiszpańskiego, oznacza to, że rum leżakował bardzo długo. Może leżakować siedem lat, albo nawet piętnaście. Im dłużej leżakuje rum, tym jest uważany za cenniejszy.




Podpis

gosia


Ocena: Ten artykuł nie był jeszcze oceniany


Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.

Statystyki


Artykułów: 7020
Autorzy: 1925

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.