I will drink a drink

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: MajaM

Czytano: 501 razy | Kategoria: Alkohole | Ilość słów: 375 | Data: 23.04.12 | 0 komentarzy



Popularnie pite w klubach (i nie tylko) koktajle powstają na skutek zmieszania różnego rodzaju alkoholi, napojów i innych dodatków takich jak przyprawy i owoce. Jak się tam znalazły?


Koktajle (popularnie zwane drinkami) pojawiły się w czasie (XV-XVI w.), gdy alkohol przestano traktować jako lek, a zaczęto go używać jako zwykły napitek. Dla urozmaicenia do spirytusu winnego zaczęto dodawać różne substancje smakowe i aromatyczne jak soki owocowe, jajka czy miód. Początkowo mieszanki te przygotowywano na gorąco.

W książce kucharskiej z 1540 r. zapisano przepis na Julep,czyli napój przygotowywany ze świeżych liści mięty pieprzowej. W XVI w. poznano również indyjski poncz, składający się z 5 składników, który sporządzano na araku lub rumie. Początkowo drinki pito z ceremoniałem, na zakończenie spotkań towarzyskich. Wraz z rosnącą popularnością, szczególnie w Ameryce, stały się one nieodzownym i jednym z ważniejszych elementem przyjęć towarzyskich.

Za kolebkę koktajli uznaje się Amerykę, jednak dziś toczone są spory o miejsce prawdziwego pochodzenia. W związku z tym powstało wiele interesujących i zabawnych historii dotyczących powstania i nazwy tego napoju. Cześć z nich związane jest z walkami kogutów, które były w XVIII w. popularną rozrywką. Nazwa ta jest zbitką dwóch angielskich wyrazów, „cock” czyli kogut, oraz „tail” czyli ogon. Opowieści mówią, że po skończonej walce właściciel zwycięskiego koguta stawiał kolejkę dla wszystkich widzów przyglądających się walce. Podobno jeden z amerykańskich oberżystów, nie dysponując odpowiednią ilością jednego trunku, zmieszał ze sobą różne ich rodzaje oraz dodatki i zamieszał je pozostałymi po walce kogucimi piórami z ogona pokonanego koguta.

Inna z wersji mówi, że dla zwiększenia zadziorności i waleczności kogutów biorących udział w walce, pojono je mieszanką alkoholi i ziół.

Choć koktajle popularne były głównie w Ameryce, dotarły one do Europy w XIX w, gdzie w 1920 r. zaczął się szał koktajlowy.

Dzisiaj europejscy barmani cieszą się sławą podobną do najlepszych amerykańskich barmanów, a europejskie mieszanki nie ustępują tym zza oceanu. Koktajle i inne mieszanki napojów stały się elementem kultury picia. Drinki z rumem, wódką, likierami czy whisky są teraz podstawą każdego restauracyjnego czy klubowego menu.




Podpis

M.M.


Ocena: Ten artykuł nie był jeszcze oceniany


Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.

Statystyki


Artykułów: 7020
Autorzy: 1925

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.