Jak dodać alkohole do potraw

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: musaszi mijamoto

Czytano: 275 razy | Kategoria: Alkohole | Ilość słów: 318 | Data: 10.11.14 | 0 komentarzy



Umiejętne komponowanie smaków potraw to prawdziwa sztuka. Jeszcze większym stopniem wtajemniczenia w gastronomiczne arkana, jest właściwe dobranie napoju do posiłku. Jeśli organizujemy w naszym domu przyjęcie, na którym serwować będziemy wspaniałe dania, musimy także umieć dobrać do nich alkohol.


Napoje alkoholowe serwowane do obiadów, kolacji czy deserów, mogą podkreślić smak dań oraz zaakcentować pewne nuty aromatów. Czasem warto jest wiedzieć, które alkohole z jakimi potrawami możemy włączyć. Pozwoli to nam uniknąć przykrej wpadki, gdy zakupiony przez nas alkohol nie będzie zupełnie pasował do przygotowanych dań.

Złote zasady

Zwykło się mówić, że podczas jednej imprezy powinno się pić ten sam alkohol. Jednak warto jest odstąpić od tego zwyczaju i znaleźć jakieś domowe sposoby na kaca by móc raczyć się różnymi trunkami. Dzięki temu nie tylko urozmaicimy przyjęcie, ale także możemy pobudzić apetyt lub poprawić trawienie, a już na pewno poprawimy humory wszystkich gości.

Na początek powinniśmy zaserwować właśnie alkohol, który rozbudzi apetyt naszych gości. Takie działanie będą miały z pewnością wermuty wytrawne i słodkie. Może to być także wino południowe, np. Porto. Prawdziwy popis możemy jednak dać odpowiednio dobierając alkohol do posiłku. Zazwyczaj podajemy wtedy wino i tak, do drobiu i białego mięsa zdecydowanie najlepiej pasuje wino białe, półwytrawne. Sprawdzi się ono także gdy na naszym stole będą królowały ryby. Wieprzowina i wołowina najlepiej wypadną w towarzystwie wina czerwonego wytrwanego. Na deser z kolei, jeśli serwujemy wspaniałe słodkości, wybrane przez nas wino powinno również być słodkie.

Jednym z uniwersalnych alkoholi, pasujących praktycznie do wszystkich dan jest szampan. Natomiast wódkę, powinniśmy serwować jedynie do zimnych zakąsek. Nalewki i koniaki zdecydowanie  podajemy jako dodatek do kawy i ciast.

Pamiętając o tych kilku zasadach serwowania alkoholi, możemy stworzyć prawdziwą ucztę dla podniebienia. Umiejętne łączenie smaków posiłków oraz napojów to prawdziwa sztuka, której podstawowe zasady warto znać.

 




Podpis

Jan Nowotarski


Ocena: Ten artykuł nie był jeszcze oceniany


Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.

Statystyki


Artykułów: 7017
Autorzy: 1923

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.