Niezapomniany smak bałkańskich wakacji - rakija

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: gosia

Czytano: 635 razy | Kategoria: Alkohole | Ilość słów: 384 | Data: 11.05.12 | 0 komentarzy



Bałkany mogą poszczycić się wieloma gatunkami alkoholi. Jednym z najpopularniejszych i najmocniejszych jest rakija. Owocowa wódka, czasem z dodatkiem ziół, miodu, cukru lub orzechów.


Rakija w Bułgarii, Chorwacji, Serbii, Czarnogórze, Macedonii oraz w Bośni i Hercegowinie uchodzi za alkohol narodowy. Choć pija się ją także w innych krajach Półwyspu Bałkańskiego, w Albanii, Rumunii, Turcji czy na Węgrzech. Znana jest także w Słowenii. Niekiedy porównywana do brandy lub bimbru. Destylowana w kazanie, specjalnym alembiku. Czasem przechowywana w dębowych lub morwowych beczkach.

Wytwarza się ją z przefermentowanych owoców i dzikich drożdży, przed destylacją dodając sodę oczyszczoną. Mogą to być śliwki, winogrona, brzoskwinie, morele, jabłka, gruszki, figi czy pigwy. Najpopularniejszą odmianę rakii, śliwowicę, wytwarza się ze śliwek. W Bułgarii najczęściej pije się rakiję z winogron. Można też spotkać rakije z dodatkiem ziół, miodu, wiśni i orzechów. Na Bałkanach powiada się, że rakiję można zrobić ze wszystkiego, co spadnie z drzewa i co zawiera cukier.

Rakija jest wysokoprocentowym trunkiem. Zawartość alkoholu sięga 40%-50%, a w przypadku domowego wyrobu 50%-60% i więcej. Produkcja domowa jest masowa ze względu na uzyskanie wyższych procentów. Tej wódki nie można pić jednym haustem. Należy rozkoszować się jej smakiem, popijając ją powoli z małych kieliszków lub szklanki. Nie należy jej niczym popijać. Zakąskę stanowią marynowane warzywa i sałatki. W Bułgarii to popularna sałatka szopska z ogórkami, pomidorami i papryką. W Chorwacji podaje się ją z suszonymi figami przed posiłkiem.

Rakiję można pić na zimno lub na ciepło. W drugim przypadku jest najczęściej słodzona miodem lub cukrem. Taka rakija nosi nazwę grejana i można ją dostać w trakcie festiwali odbywających się pod gołym niebem. Rakiją częstuje się gości domu oraz gości weselnych. Ojciec pana młodego oferuje rakiję każdemu z zaproszonych na wesele i wznosi toast. Kieliszek rakiji wraz z kawałkiem ciasta podaje się żałobnikom po pogrzebie prawosławnym. Część trunku wylewa się wtedy na ziemię, za duszę zmarłego.  

W Serbii odbywają się nawet Mistrzostwa Świata w piciu rakiji. Finaliści jednak kończą bardzo źle. Ci, którzy spróbują rakiji podczas wakacji w Bułgarii albo w innym zakątku Półwyspu Bałkańskiego, długo nie zapomną tego smaku. 




Podpis

gosia


Ocena: Ten artykuł nie był jeszcze oceniany


Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.

Statystyki


Artykułów: 7020
Autorzy: 1925

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.