Z czego słynie Brazylia?

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: pismak

Czytano: 1954 razy | Kategoria: Alkohole | Ilość słów: 414 | Data: 09.01.12 | 0 komentarzy



Brazylia to niezwykle urokliwy kraj położony na terenie Ameryki Południowej. To co nieodzownie kojarzy się właśnie z tym zakątkiem świata, to brazylijskie telenowele, amazońska dżungla, gorące tancerki samby, najlepsi piłkarze i smak najsłynniejszego tu trunku – Cachaça (czyt. kaszasza).


Alkohol ten przez samych Brazylijczyków nazywany jest również aquardente, pinga lub caninha. Jest to rodzaj mocnego alkoholu, wódki, która produkowana jest w procesie destylacji trzciny cukrowej. Popularność tego alkoholu w Brazylii jest naprawdę olbrzymia. Najlepszym potwierdzeniem tego właśnie stwierdzenia jest fakt, że w roku 2007 wyprodukowano go w ilości aż półtora miliarda litrów!
Brazylijczycy jakby niechętnie dzielą się swoim dobrem narodowym, jako że z tej ilości, na eksport przeznaczany jest tylko jeden procent, z czego głównym kupcem są tu Niemcy. W innych krajach alkohol ten nie jest nawet częściowo tak popularny. Jeżeli już pije się go, to raczej w postaci bazy do drinków. Często jest też mylony z rodzajem białego rumu.
Cachaça to mocny trunek. Jego zawartość alkoholu, to od czterdziestu do nawet pięćdziesięciu czterech procent. Osoby, które niezbyt dobrze znają właściwości tego trunku, może on zwalić z nóg, tuszując swoją moc, przyjemnym smakiem. Co więcej, jeżeli alkohol ten produkowany jest w warunkach domowych, może być jeszcze bardziej mocny.

W czasie gdy Brazylia należała do portugalskiej koloni, alkohol ten był zakazany z powodu stanowienia dużej konkurencji dla importowanej z Europy grappy. W ten sposób właśnie powstało bardzo wiele synonimicznych nazw dla  Cachaçy. W ten sposób miejscowi miłośnicy jej smaku, zwodzili organy władzy twierdząc, że nie jest to zakazana wódka z trzciny cukrowej.
Cachaçę produkuje się obecnie w dwóch odmianach. Pierwszą z nich jest odmiana biała, tak zwana „bezrocznikowa”, która przelewana jest do butelek bezpośrednio po zakończeniu procesu destylacji. Jest to wariant tańszy, jednak również uważany za gorszy.
Cachaça złota „rocznikowa”, to wyrób szlachetniejszy przez to, że po destylacji przelewany jest do beczek, w których dojrzewa od trzech do nawet piętnastu lat. Dzięki temu zyskuje on o wiele bardziej szlachetny i aromatyczny smak. Złotą Cachaçę pije się przede wszystkim w postaci czystej.
Wersję białą najczęściej wykorzystuje się, jako bazę do równie popularnego, jak sama wódka drinku o nazwie Caipirinha. Koktajl ten został wpisany na oficjalną listę drinków Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów, co jest niemałym wyróżnieniem, jako że został tym samym uznany za jeden z najbardziej rozpoznawalnych drinków na świecie. W europie drink ten znany jest bardziej pod nazwą Caipivodka.


Podpis


Ocena: 3.0


Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.

Statystyki


Artykułów: 6877
Autorzy: 1574

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (411)
EP (350)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.