Czym jest gotowanie Sous Vide?

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: berszi

Czytano: 335 razy | Kategoria: Kulinaria | Ilość słów: 345 | Data: 23.04.14 | 0 komentarzy



Obecnie coraz częściej staramy się aby przygotowywane prze nas posiłki były przede wszystkim zdrowe. Dlatego poszukujemy takich metod ich przyrządzania, aby zachować jak najwięcej cennych składników odżywczych.


Dobrą i skuteczną metodą na pewno może być gotowanie Sous Vide. Należy się wyjaśnienie, co oznacza to określenie. Sous Vide to słowa pochodzące z języka francuskiego oznaczające dokładnie gotowanie w próżni. Metoda ta została po raz pierwszy zastosowana dość dawno, jednak na wiele lat pozostała zapomniana, aby potem znów powrócić do łask.

Gotowanie Sous Vide polega przede wszystkim na tym, iż żywność nie jest wkładana bezpośrednio do wody. Najpierw jest szczelnie zamykana w specjalnych workach, aby utraciła jak najmniej wartości odżywczych. Poza wielu znawców podkreśla fakt, iż taki sposób gotowania pozwala przede wszystkim na zachowania jak najlepszego smaku potraw. Poza tym ten sposób gotowania ma jeszcze inną zaletę, mianowicie decydując się na przygotowanie potraw w ten sposób mamy niemalże pewność, iż ubytek produktu będzie o wiele mniejszy. Jeżeli przy gotowaniu tradycyjnym wartość ta oscyluje wokół 20 procent wielkości początkowej produktu, to przy zastosowaniu Sous Vide możemy ją zmniejszyć aż do 10 procent. To przy gotowaniu wielu potraw ma bardzo duże znaczenie.

Gdy jednak chcemy zacząć gotowanie Sous Vide, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim dla różnych rodzajów potraw należy stosować odpowiedni czas gotowania oraz temperaturę wody. Wbrew temu, co nam się wydaje, nie zawsze potrawy muszą być przygotowywane we wrzącej wodzie, w tej metodzie do wielu z nich stosuje się znacznie niższe jej wartości. I tak na przykład mięsa przygotowuje się w temperaturze 60-70 stopni. Można powiedzieć, że wtedy mięso się nie ugotuje jednak nic bardziej mylnego. Zamknięte w szczelnym worku bowiem całkowicie inaczej zachowuje się i nie potrzebuje aż tak wysokich temperatur. My zaś nie musimy się borykać z zapachem gotowanych produktów, które nie zawsze należą do najprzyjemniejszych. Nie ma także zbyt wielu problemów ze sprzątaniem, bowiem wszystko pozostaje w worku i nie ma możliwości, aby coś nam wykipiało.




Podpis


Ocena: Ten artykuł nie był jeszcze oceniany


Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.

Statystyki


Artykułów: 7017
Autorzy: 1923

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.