Szkockie historie żołądkowe

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: Oszka

Czytano: 423 razy | Kategoria: Jedzenie i żywność | Ilość słów: 350 | Data: 27.04.12 | 0 komentarzy



Kotlet schabowy to niemal polska potrawa narodowa. Nie wzbudza ona jednak tylu emocji co pewien tradycyjny szkocki przysmak...Najpopularniejsze danie Szkocji to wyzwanie dla naprawdę odważnych!


Haggis, bo o tej potrawie mowa, może przerażać. Może również pobudzać apetyt na tyle by wybrać się do Szkocji. Ten tradycyjny szkocki przysmak przyrządzany jest z owczych podrobów – głównie wątroby, serca i płuc, wymieszanych z mąką, cebulą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku. Zwykle podaje się go z ziemniakami i brukwią.

Geneza potrawy nie jest jasna. Możliwe że Haggis został przywieziony do Szkocji ok I wieku n. e. przez Rzymian. Tezę tę popierałby fakt iż, opis dania podobnego do narodowej potrawy Szkotów znajduje się w Odysei Homera. Inne źródła mówią iż Haggis dotarł do Szkocji dzięki Wikingom, którzy pierwotnie zaszczepili jego tradycję na Wyspach Owczych. Odkrycie sposobu przygotowania tej niezwykłej potrawy przypisywano również mieszkańcom francuskiej Normandii.

Bez względu na swoje pochodzenie, Haggis posiada rzesze swoich fanów nie tylko w Szkocji. Miliony turystów przyjeżdża bowiem do kraju kiltu, by delektować się jego smakiem. Jako potrawa narodowa Haggis spożywane jest tradycyjnie 25 stycznia, w rocznicę urodzin Roberta Burnsa. Ten szkocki poeta tak był zachwycony smakiem wspomnianej potrawy, że napisał na jej cześć wiersz – Adresse to a Haggis.

Narodowa szkocka potrawa może budzić lęk jednak z pewnością stanowi wyzwanie dla smakoszy. Niecierpliwi, którzy jednak nie wybierają się do Szkocji, mogą spróbować samodzielnie wykonać Haggis. W tym celu należy zdobyć barani żołądek, który wyparzony i obustronnie wypłukany powinien moczyć się przez całą noc w osolonej zimnej wodzie. Do niego należy włożyć farsz wykonany z jagnięcego serca, płuc i wątroby posiekanych na drobne kawałki i wymieszanych z cebulą i mąką owsianą. Do farszu dodaje się sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieloną kolendrę. Żołądek należy wypełnić farszem, zaszyć dratwą i gotować przez około 3 godziny. Przy podaniu gotowej potrawy warto pamiętać o tradycyjnej szkockiej whisky, która nie tylko wzbogaci smak Haggis, ale też pomoże zapobiec ewentualnym przygodom żołądkowym.

 




Podpis

Oszka


Ocena: Ten artykuł nie był jeszcze oceniany


Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.

Statystyki


Artykułów: 7020
Autorzy: 1925

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.