Naczynia żaroodporne i ich zastosowanie

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: berszi

Czytano: 333 razy | Kategoria: Kulinaria | Ilość słów: 428 | Data: 24.03.14 | 0 komentarzy



Już od dawna w naszych kuchniach bardzo popularne stały się różnorodne naczynia żaroodporne. Ich zaletą jest przede wszystkim to, że utrzymują one ciepło potraw oraz pozwalają na znacznie lepsze ich przygotowywanie.


W naczyniach żaroodpornych bez trudu i przede wszystkim bez obawy o przypalenie można przyrządzić niemalże każdą potrawę. Dlatego też różnorodność naczyń żaroodpornych jest tak duża. Mają one przede wszystkim różne wielkości, i co za tym idzie różne pojemności. Ich kształty także mogą się od siebie znacznie różnić, jednak najczęściej spotykane są przede wszystkim okrągłe oraz w kształcie prostokąta. Najwygodniej jest się nimi posługiwać, gdy mowa o włożeniu ich do piekarnika. Wybranie odpowiedniego zazwyczaj więc ogranicza się przede wszystkim do wybrania jego jak najlepszej pojemności.

Najczęściej naczynia żaroodporne kupujemy razem z pokrywkami, są one bowiem niezwykle istotną ich częścią. Bez nich często nie są one w stanie spełniać swojego przeznaczenia. Pokrywki muszą być właściwie wykonane, aby dobrze dolegały do naczynia i nie wypuszczały z niego zbyt dużo ciepła. Decydując się na kupno takiego naczynia należy wiele uwagi poświęcić na to, czy jest ono odpowiedniej jakości. Źle wykonane nie tylko nie spełni swojego zadania, ale także może sprawić problemy, bywa, że niskiej jakości naczynie żaroodporne pod wpływem temperatury potrafi popękać. Dlatego nie powinniśmy się kusić na tanie produkty, zazwyczaj będące nieudolnymi podróbkami tych dobrej jakości. Dobre naczynie tego typu powinno przede wszystkim mieć odpowiednią grubość, a co za tym idzie, z pewnością będzie dość sporo ważyć. Dlatego jeżeli naczynie tego typu jest podejrzanie lekkie, powinno to wzbudzić nasze wątpliwości co do jego jakości oraz solidności.

Na pewno aby naczynia żaroodporne służyły nam jak najdłużej, musimy o nie właściwie dbać. Pozostawianie w nich na długo resztek jedzenia może być przyczyną tego, że będą one zachodziły trudnym do usunięcia nalotem. Nie powinno się także do gorącego naczynia wlewać zimnej wody, gdyż w momencie gdy jest ono rozgrzane może popękać. Dlatego też z pewnością najlepiej jest do ich mycia stosować właściwe środki, które pomogą skutecznie je umyć. Dobrym sposobem może być namoczenie naczynia na dłuższy czas, dzięki czemu nie trzeba go będzie szorować przy pomocy ostrych środków czy zmywaków. Im bardziej gładką powierzchnia naczynia tym lepiej jest zachować jego dobry wygląd i przede wszystkim odpowiednie funkcje. Równo się nagrzewa i potrawy odpowiednio się w nim pieką.




Podpis


Ocena: Ten artykuł nie był jeszcze oceniany


Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.

Statystyki


Artykułów: 7017
Autorzy: 1923

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.