Otwieramy restaurację, co na początek?

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: maks

Czytano: 254 razy | Kategoria: Kulinaria | Ilość słów: 357 | Data: 18.04.14 | 0 komentarzy



Otwierając restaurację, każdy przyszły restaurator musi zwrócić uwagę na parę ważnych spraw związanych właśnie z tą czynnością. Co jest ważne, a co mniej istotne? W które produkty zainwestować na starcie?


Przede wszystkim, ważna jest lokalizacja naszego przyszłego miejsca. Jego ulokowanie często przesądza o powodzeniu albo porażce. Pamiętajmy, że im bliżej środku miasta, i im częściej odwiedzana okolica, tym czynsz okazuje się większy. Jeżeli nie mamy zbyt dużego nakładu pieniędzy oraz wolimy większą jego część poświęcić na wyposażenie gastronomii, opłacalnie jest wybrać punkt z tańszym czynszem. Odpowiednio widoczna reklama bez problemu pomoże potencjalnym klientom odnaleźć restaurację. Gdy miejsce będzie już wybrane, musimy przejść do spraw związanych z formalnościami i dopiąć na ostatni guzik rożnego typu pozwolenia oraz dokumenty. W zależności do kierunku naszej restauracji musimy mieć dokumenty od takich instytucje jak BHP, PPOŻ czy sanepid. Jeżeli uda nam się przebrnąć przez skomplikowaną biurokrację, pozostaje już tylko najprzyjemniejsza część – zakup wyposażenia i uroczyste otwarcie.

Zazwyczaj, wielu restauratorów, aby nie ryzykować wpadek, decyduje się na wynajęcie odpowiedniej osoby od wystroju wnętrz. Jednakże nie jest to konieczne, gdyż samodzielne wybieranie oraz kupowanie wyposażenia gastronomii, nie tylko dostarcza dużo przyjemności, ale także pozwala wnieść do lokalu własnego, indywidualnego stylu. Decydując się na sprzęty kuchenne, bardzo istotne jest zadbanie o ich funkcjonalność oraz wielkość. Jak każda przestrzeń zamknięta, również kuchnia ma ograniczony metraż oraz nie zawsze wszystko, co chcemy do niej wnieść, zmieści się. Wyposażenie gastronomii musi w pierwszej kolejności być wydajne. Najlepszym wyjściem z takiej sytuacji jest kupno sprzętów uniwersalnych, gdzie jeden sprzęt realizuje pracę wielu innych. W taki sposób oszczędzimy przestrzeń w kuchni oraz pieniądze.

Jeżeli chodzi o salę przeznaczoną dla gości, warto ściągnąć opinii specjalistów, o obecnie panujących trendach i modzie konsumentów. Zazwyczaj spora część restauratorów urządza te pomieszczenia zgodnie ze stylem własnej karty dań. Jest to idealny pomysł, gdyż wyposażenie gastronomii nie należy do najprostszych zadań. Sugerując się oferowanymi potrawami możemy zawęzić obręb poszukiwania narzędzi oraz maszyn do jednego motywu przewodniego.




Podpis

Natali@


Ocena: Ten artykuł nie był jeszcze oceniany


Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.

Statystyki


Artykułów: 7017
Autorzy: 1923

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.