Aby uniknąć gafy przy stole

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: pismak

Czytano: 850 razy | Kategoria: Pozostałe | Ilość słów: 393 | Data: 11.05.12 | 0 komentarzy



Wiadomo, że nie mamy większych problemów z posługiwaniem się sztućcami podczas codziennych posiłków w gronie rodziny czy znajomych. Problemów nie będzie również, jeżeli stołujemy się w typowych restauracjach.


Jeżeli jednak przyjdzie nam uczestniczyć w oficjalnym spotkaniu w bardzo eleganckiej restauracji, na którym serwuje się kilka dań, powinniśmy przypomnieć sobie kilka dodatkowych zasad, aby nie popełnić tak zwanej „towarzyskiej gafy”.

Często popełnianymi błędami w posługiwaniu się sztućcami jest jedzenie ryby za pomocą dwóch widelców czy krojenie nożem ziemniaków, pierogów czy naleśników. Osobom, które chcą dokładnie zapoznać się z wszelkimi zasadami obowiązującymi przy stole, polecamy od razu książki Stanisława Krajewskiego, który to prowadzi Akademię Dobrych Manier i Etykiety Biznesu.

Zacznijmy od samego ułożenia sztućców. Jest ono zawsze adekwatne do tego, w jakiej kolejności dania są podawana, a także w której ręce dany sztuciec powinno się trzymać. I tak, widelec zawsze leży po lewej stronie talerza, a nóż i łyżka po prawej – to podstawa. Nad talerzem, w położeniu równoległym do krawędzi stołu powinny znaleźć się sztućce do deserów. Tu jeszcze jedna uwaga, trzonek widelczyka, w przeciwieństwie do pozostałych sztućców do deserów, powinien być zwrócony w lewo. Nie każdy wie, że niektóre desery powinno się jeść za pomocą nożyka i widelca, tak jak mięso. Przykładowo jest tak gdy jemy napoleonkę lub pączka.

Co tyczy się ułożenia sztućców i kolejności podawanych dań – najbliżej naszych rąk, czyli najdalej od talerza powinny leżeć sztućce do pierwszego dania, a najbliżej talerza – do drugiego czy trzeciego. W przypadku, gdy na stole pojawi się jeszcze czwarte danie, wówczas sztućców do niego nie podajemy od razu, ale donosimy w momencie jego podania na stół.

Nie każdy nóż jest do wszystkiego! Odróżnić należy przede wszystkim nóż do smarowania pieczywa i krojenia mięsa. Zwróćmy więc uwagę na ich ułożenie na stole. Nóż do masła znajduje się zawsze na dodatkowym talerzyku do chleba, po lewej stronie nakrycia. Nóż do sera podawany jest razem z serem. Podstawowy nóż do pierwszego dania głównego będzie znajdował się najdalej od talerza. Jeżeli jeszcze bliżej rąk zauważymy mniejszy nożyk, znaczyć to będzie że podana zostanie najpierw przystawka.




Podpis


Ocena: Ten artykuł nie był jeszcze oceniany


Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.

Statystyki


Artykułów: 7020
Autorzy: 1925

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.