Elegancka kolacja - jak się zachować?

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: gryzipiorek

Czytano: 486 razy | Kategoria: Pozostałe | Ilość słów: 429 | Data: 26.06.12 | 0 komentarzy



Zaproszenie na eleganckie przyjęcie to nie tylko dobre jedzenie i miła atmosfera. Kolacja w restauracji na wysokim poziomie zobowiązuje do przestrzegania etykiety i zachowania, które nie będzie budzić konsternacji wśród innych uczestników spotkania.


Jeśli zaproszenie było oficjalne, to na wydruku powinna znajdować się informacja dotycząca ubioru, obowiązujące na przyjęciu. Jeśli pod treścią zaproszenia znajduje się dopisek „black tie”, to znaczy, że trzeba przywdziać eleganckie, wieczorowe ubranie. Nie należy się spóźniać więcej niż piętnaście minut. Nie przychodzenie na czas nie tylko jest niegrzeczne wobec gospodarzy spotkania, ale także psuje plany całego towarzystwa, które krępuje się rozpocząć kolację bez nieobecnych.

Nie zaczynamy spożywać posiłku dopóki gospodarz nie da znać zaproszonym lub kiedy sam zacznie jeść. Jeśli na stole znajduje się duża ilość sztućców, to zaczynamy jeść tymi, które są położone najbardziej na zewnątrz nakrycia. Kolejność podawanych posiłków jest dostosowana do zastawy i sztućców, więc na pewno nie popełnimy gafy. Niektóre potrawy mogą sprawiać problem osobom, które na co dzień ich nie konsumują. Największym problemem są owoce morza. Niektóre skorupiaki są podawane razem z pancerzykami. Z reguły nie da się ich zjeść tylko za pomocą noża i widelca. Na przykład krewetki należy obrać z pancerzyka palcami – najpierw odrywa się główkę a potem zdejmuje pancerzyk razem z odnóżami.

Jeśli nie wiemy, jakie wino będzie dobrze komponowało się z podanym posiłkiem, zapytajmy kelnera, jaki trunek poleca. Kieliszki do czerwonego i białego wina wyglądają podobnie – są wykonane z cienkiego szkła na nóżce, kielich przypomina kule o ściętym wierzchu. Różnią się tym, że kieliszki do czerwonego wina mają niższą nóżkę i nieco większy kielich. W ogóle z alkoholami trzeba postępować ostrożnie, bo zbyt duża ilość wypitych trunków może skończyć się kompromitacją. Już na samym początku kolacji mogą być podane aperitify, czyli trunki zaostrzające apetyt – vermuty lub ziołowe wódki. Potem do posiłku pije się wino. Natomiast po kolacji możemy zostać poczęstowani szklaneczką whisky. Należy pamiętać o tym, że whisky należy się delektować, nigdy nie wypija się jej jednym duszkiem jak wódkę.

Zachowanie przy stole jest niezwykle istotne. Nie wolno mówić z pełnymi ustami, opierać łokci na stole, dłubać w zębach i ciamkać, rozmawiać przez telefon komórkowy, krytykować potrawy lub sposób ich podawania. Natomiast do obowiązków należy okazywać szacunek dla gospodarza oraz innych gości, a także podziękowanie za zaproszenie podczas pożegnania z gospodarzem.

 




Podpis


Ocena: Ten artykuł nie był jeszcze oceniany


Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.

Statystyki


Artykułów: 7020
Autorzy: 1925

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.