Garnki do gotowania na płycie indukcyjnej

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: jacekjot

Czytano: 800 razy | Kategoria: Pozostałe | Ilość słów: 384 | Data: 09.12.14 | 0 komentarzy



Gotowanie indukcyjne cieszy się coraz większa popularnością, bowiem pozwala na szybkie, ekonomiczne i bezpieczne gotowanie. Decydując się na wymianę tradycyjnej kuchenki na płytę indukcyjną należy jednak pamiętać, iż wiąże się to zazwyczaj również z wymianą garnków i patelni.


Jakich garnków unikać...?

Gotowanie indukcyjne jest nowoczesną technologią, która oparta jest na technologii elektromagnetycznej. Z tego względu z kuchenką indukcyjną prawidłowo współpracują tylko niektóre rodzaje naczyń. Zanim jednak zamówisz w internecie zestaw nowych garnków lub pojedziesz do marketu to zakupy, warto zrobić przegląd tych, które aktualnie posiadasz. Z indukcją na pewno nie będą współpracować naczynia, które mają wypukłe dno, nóżki lub średnicę mniejszą niż ta, która zalecana jest przez producenta (takich garnków pole grzewcze może po prostu nie wykryć). Do gotowania indukcyjnego nie nadają się garnki z aluminium, stali nierdzewnej, brązu oraz miedzi. Nie uda nam się również przygotować nic w naczyniach ceramicznych i szklanych. Żaden z tych materiałów nie zareaguje bowiem na tę nowoczesną technologię. Coraz częściej możemy jednak spotkać naczynia tego typu, które zostały już dostosowane do gotowania indukcyjnego. Warto zatem zwrócić uwagę czy nie ma nich specjalnego oznaczenia, które świadczy o możliwości wykorzystania ich na indukcji. W prosty sposób możemy również sprawdzić przydatność naczynia do gotowania na płycie indukcyjnej. Jednym ze sposobów jest przystawienie do dna garnka magnesu – jeżeli nie zostanie przyciągnięty, to znaczy że takie naczynie nie nadaje się do użytku.

 

...a jakie kupić?

Z płytą indukcyjną współpracują garnki, których dno zostało wykonane z materiałów ulegających namagnesowaniu. Powinniśmy zatem kupować wyłącznie naczynia z metali ferromagnetycznych. Są to między innymi tworzywa z dodatkiem żelaza. Oprócz samego materiału istotny jest również kształt garna, a w zasadzie jego dno. Powinno ono być idealnie płaskie, aby pole grzewcze nie miało problemów z wykryciem naczynia. Nie bez znaczenia jest również rozmiar dna – gotowanie w naczyniu, które ma większa średnicę niż pole grzewcze, będzie mało efektywne lub w ogóle niemożliwe. Wybierając się po zestaw garnków, nie będziemy musieli spędzić kilku godzin na rozpoznawaniu materiału, bowiem obecnie wszystkie naczynia są w odpowiedni sposób oznaczone. Coraz częściej producenci płyt indukcyjnych w instrukcji obsługi wymieniają naczynia konkretnych producentów, które zalecane są do użytkowania na danym modelu.

 

 




Podpis


Ocena: Ten artykuł nie był jeszcze oceniany


Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.

Statystyki


Artykułów: 7020
Autorzy: 1925

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.