Jak dbać o lodówkę?

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: gosia

Czytano: 497 razy | Kategoria: Pozostałe | Ilość słów: 503 | Data: 12.07.12 | 0 komentarzy



Kuchnia to serce domu. A co jest sercem kuchni? Lodówka. To w jej stronę kierujemy się zaraz po powrocie z zakupów, by wypakować torby pełne żywności. Jest ona sprzętem niezbędnym w codziennym życiu. I tak jak każdy sprzęt, wymaga czyszczenia. Jak to dobrze robić?


Lodówkę warto wyczyścić przynajmniej raz, a nawet dwa razy w miesiącu. Nieczyszczona lodówka może być przyczyną zatrucia pokarmowego. Na początek trzeba odłączyć ją od prądu i wszystko z niej wyjąć. Zimą nie ma problemu z przechowaniem żywności poza lodówką. W cieplejsze dni można włożyć produkty do wiadra z lodem. Przy okazji należy sprawdzić czy nie ma takich produktów, które już się przeterminowały. Jeśli takie się znajdą, należy je wyrzucić.

Do czyszczenia lodówki należy użyć miękką i delikatną ściereczką (nie należy używać gąbek do mycia naczyń, gdyż mogą porysować lodówkę), które nie używało się do czyszczenia czegokolwiek innego. Inną trzeba wyczyścić wnętrze lodówki, a inną lodówkę z zewnątrz. Czyszczenie najlepiej rozpocząć od góry, bo wtedy brudna woda będzie spływać na niewyczyszczone jeszcze powierzchnie i zaoszczędzi to nam czasu. Nie należy używać płynu do mycia naczyń, ani innych silnych detergentów. Najlepiej użyć do tego ocet lub sodę oczyszczoną. Ocet pozwoli z łatwością pozbyć się wszelkich pleśni. Wystarczy zrobić roztwór z trzech łyżek octu na litr ciepłej wody i przemyć nim lodówkę. Następnie przemyć jeszcze raz samą wodą i wytrzeć do sucha. Aby przyrządzić drugi roztwór trzeba wymieszać łyżkę sody w litrze wody. Soda umieszona na spodku pomoże z pozbyciu się nieprzyjemnego zapachu w lodówce oraz zapobiegnie przenikaniu się zapachów. Soda i ocet to ekologiczne i tanie środki, które z powodzeniem mogą być używane również do czyszczenia armatury kuchennej, łazienkowej i innych sprzętów AGD. W walce z nieprzyjemnych zapachem pomogą również zwinięte w kule strony gazet i pozostawione w pustej lodówce na godzinę lub świeżo upalone na patelni ziarna kawy pozostawione w pustej lodówce na kilka godzin.

Przy czyszczeniu lodówki trzeba dotrzeć do każdego zakamarka i rowka. Należy zachować szczególną ostrożność przy wyjmowaniu i wkładaniu szyb. Warto też  zainteresować się, przynajmniej raz lub dwa razy w roku, agregatem chłodniczym i odkurzyć go delikatnie pędzelkiem. Oczywiście tylko wtedy, gdy lodówka nie jest podłączona do prądu. Lodówkę można włączyć dopiero wtedy, gdy jest całkowicie sucha.   

Trzy razy w roku dobrze jest lodówkę rozmrozić. Ważne, aby lodu nie usuwać nożem, bo może to doprowadzić do uszkodzenia delikatnych ścianek. Lodówka musi odmrozić się sama. Aby służyła nam dłużej i nie była siedliskiem bakterii, należy zwracać uwagę na stan żywności, która się w niej znajduje. Popsute produkty należy niezwłocznie wyrzucić. Drzwi lodówki powinno się zawsze zamykać delikatnie, nigdy nie należy nimi trzaskać. Dobrze jest też ograniczyć ilość magnesów, które mogą być siedliskiem bakterii. O serce kuchni trzeba dbać.   




Podpis

gosia


Ocena: Ten artykuł nie był jeszcze oceniany


Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.

Statystyki


Artykułów: 7020
Autorzy: 1925

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.