Jak odpowiednio rozłożyć zastawę na stole?

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: Dominik

Czytano: 944 razy | Kategoria: Pozostałe | Ilość słów: 461 | Data: 14.10.13 | 0 komentarzy



Wygląd zastawy na stole jest niezwykle ważny, gdy na naszym przyjęciu mają zjawić się goście, którzy znają się na rzeczy. Ale warto też zaskoczyć osoby, które nie mają o tym większego pojęcia. Być może będą oni zaskoczeni i zechcą nauczyć się takiej techniki nakrywania stołu.


Odpowiednio rozłożona zastawa stołowa, świadczy często o wysokiej kulturze pani domu. Zwraca ona uwagę nie tylko na to, aby przygotować pyszne dania, ale również odpowiednio je podać. Takie działanie nieraz powoduje, że piękny wystrój stołu zwiększa apetyt, a potrawy smakują jeszcze bardziej. Zatem nakrycie stołu wpływa niejako na to jak naszym gościom będą smakowały nasze potrawy.

Właściwe ułożenie nie jest tak trudne do zrobienia, potrzeba do tego po prostu trochę wprawy. Każdy wie, że z początku może wyglądać to skomplikowanie, ale jeśli często będziemy tą czynność powtarzać, to będzie to nam wychodzić coraz lepiej. Aby zastawa stołowa wyglądała elegancko i efektownie, to należy ułożyć ją we właściwy sposób. Talerz jest tutaj podstawą do ułożenia pozostałych przedmiotów. Kierujemy się według niego, a zatem sztućce kładziemy z oby dwóch stron.

Po lewej stronie musi znajdować się widelec zaś po prawej nóż, a następnie po jego prawej stronie łyżka. Są to sztućce do dania głównego, ale można tu też spostrzec odpowiednie do deserów. Znajdują się one nad talerzem i są to właściwe w zależności od podanego deseru. Może to być deserowa łyżeczka i widelec lub nóż i widelec. Te przedmioty pozwalają na spożycie dań i deserów, ale na tym nakrycie stołu się nie kończy. Musi się tutaj też znaleźć szkliwo na napoje. Układa się je na wysokości sztućców do deseru lecz po prawej stronie, a więc nad nożem i łyżką do dania głównego. Ważną kwestią jest, aby odległości od wszystkich sztućców były takie same. Jest to bardzo istotne, ale czasem trudno tak zrobić, szczególnie gdy jesteśmy już spóźnieni i goście zaraz przybędą. Wtedy śpiesząc się przy nakrywaniu do stołu często popełniany jest ten błąd.

Właściwe nakrycie stołu zastawą można odpowiednio przyozdobić. Żeby nie wyglądało to na sztywne rozłożenie talerzy i sztućców, warto użyć tutaj jakiejś oprawy. Najlepiej mogą się tutaj nadać serwetnik, świece czy kwiaty. Gdy nasza zastawa stołowa jest w bieli, to warto tu zastosować kolory, które ożywią stół. Zatem ułożenie zastawy nie jest aż tak trudne lecz potrzeba do tego nieco czasu i precyzji, aby wszystko wyglądało tak jak powinno. 

Jak układać i używać sztućców znajdziesz także pod tym adresem:
http://artelis.pl/artykuly/57397/Sztucce---sztuka-ukladania-i-uzywania-




Podpis


Ocena: Ten artykuł nie był jeszcze oceniany


Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.

Statystyki


Artykułów: 7020
Autorzy: 1925

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.