Mieszanki ziół - aromat przez cały rok

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: musaszi mijamoto

Czytano: 843 razy | Kategoria: Pozostałe | Ilość słów: 316 | Data: 09.07.14 | 0 komentarzy



Nie wyobrażamy sobie kuchni wyzbytej przypraw – nadają smaku większości potraw, które przygotowujemy. Co składa się na zioła prowansalskie, aromatyczną mieszankę ziół, która przywodzi nam na myśl kuchnię śródziemnomorską?


Francja – Prowansja – południowe słońce i wiatr pachnący lawendą – tego typu skojarzenia są zawsze obecne, kiedy tylko weźmiemy między opuszki palców szczyptę suchych, aromatycznych ziół. Trudno skonkretyzować w suszu poszczególne składniki, w zapachu czuć wyraźnie tymianek, rozmaryn i bazylię, a do mieszanki dodane są również cząber, estragon, oregano, majeranek i szałwia.

Wielość roślin, które są składnikami ziół prowansalskich, sprawia, że używa się ich do wielu potraw. Pasują do mięs, zup, sosów i sałatek. Wspaniale wydobywają smak ryb oprószonych tą mieszanką. Niezastąpione w kuchni, przypuszczają też szturm na nasze ogrody i zdobywają je, bo z powodzeniem znajdują zastosowanie jako dodatek do potraw z grilla.

Ich pochodzenie rzeczywiście jest związane z południowo-wschodnim regionem Francji. Prowansja bardzo wyraźnie zaznaczyła się w świadomości kulinarnej smakoszy na całym świecie, nie tylko przez aromatyczne zioła zasuszone, zmielone i zmieszane w odpowiednich proporcjach. Najbardziej znana książka kucharska opisująca potrawy z Prowansji ukazała się w 1910 roku i nosi tytuł Cuisinière Provençale. Jest w niej opisany sposób przyrządzenia ziół prowansalskich.

Co ciekawe, lawenda, która również kojarzy się z ziołami prowansalskimi, nie została wzmiankowana w wyżej wymienionym dziele. A jest dodawana w niemieckiej wersji tej przyprawy. Widać wobec tego, że przepis podany przez francuskich kucharzy sprzed ponad stu lat może być traktowany jako punkt wyjścia do własnych poszukiwań, a nie kanoniczny zestaw na zawsze ustalonych, jedynych obowiązujących proporcji. To dowód na to, że kuchnię tworzymy my sami na bazie tego, co już zostało przetestowane. Przykładem tego niech będzie również szpinak – każdy z nas ma swoje sposoby na uzyskanie z niego odpowiedniego smaku, którego w nieprzyprawionym niczym szpinaku trudno szukać z prawdziwą przyjemnością.




Podpis

Jan Nowotarski


Ocena: Ten artykuł nie był jeszcze oceniany


Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.

Statystyki


Artykułów: 7020
Autorzy: 1925

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.