Na czym polega degustacja wina?

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: Oszka

Czytano: 476 razy | Kategoria: Pozostałe | Ilość słów: 416 | Data: 27.04.12 | 0 komentarzy



Wino to niezwykły trunek, ponieważ działa nie tylko na zmysł smaku. Wiedzą doskonale o tym kiperzy, których zadaniem jest degustacja wina. Na czym polega ta wyrafinowana sztuka?


Na początku warto zaznaczyć, że degustacja wina niewiele ma wspólnego z jego piciem. Do jej przeprowadzenia niezbędne jest posiadanie niesamowicie wyczulonych zmysłów, a także ogromna wiedza. Dobry kiper potrafi bowiem oprócz odgadnięcia rocznika danego trunku i regionu z którego pochodzi, określić również szczep winogron i glebę na której wyrosły.

Profesjonalna degustacja wina przebiega w trzech etapach i opiera się na różnych wrażeniach zmysłowych. Jej pierwszym etapem jest ocenienie wizualnych walorów danego wina. Kiperzy oceniają tu barwę trunku, jego przejrzystość i konsystencję. Ocenie podlega również płynność napoju i sposób w jaki osadza się on na szkle. Barwa wina pozwala na ustalenie jego wieku, a na podstawie pozostałych właściwości można określić czas przez jaki wino leżakowało w butelce, szczep winogron, z którego zostało wyprodukowane oraz warunki uprawy określonej winnicy.

Kolejny etap do degustacja zapachowa, pozwalająca na określenie tzw. „bukietu wina”. Wyróżnia się tu dwa etapy. Pierwszy to określenie zapachu trunku stojącego w kieliszku. Ocenie podlega tu ogólne wrażenie jakie wywołuje dany alkohol. W drugiej części degustacji zapachowej zatacza się kieliszkiem kręgi by dotlenić znajdujące się w nim wino i tym samym wydobyć dodatkowe aromaty trunku. Profesjonalni kiperzy potrafią opisać ponad pięćset rodzajów zapachów wina, wiedzą też, które z nich wino nabywa podczas fermentacji lub dojrzewania.

Ostatni etap degustacji to ocena smaku wina. Polega ona na nabraniu w usta dużego łyku wina, a następnie rozprowadzeniu go w taki sposób aby cała jama ustna miała z nim kontakt. Dzięki temu uzyskuje się najpełniejszy smak wraz z wszystkimi jego walorami. W tym etapie zwraca się uwagę na słodycz lub kwasowości danego trunku. Można również określić poziom zawartego w nim alkoholu. Degustacja smakowa kończy się wypluciem wina do specjalnego pojemnika lub przełknięciem. Ogólna jakość wina określana jest dzięki pozostawionemu w ustach posmakowi.

Warto zaznaczyć, że wyróżnia się kilka rodzajów degustacji. Jedne z nich polegają na próbowaniu jednego rodzaju win pochodzącego z różnych zakątków świata. Jest to tak zwana degustacja pozioma. Jeśli ocenie poddaje się odmienne roczniki tego samego gatunku, mamy do czynienia z degustacją pionową. Ostatni rodzaj – degustacja ślepa to losowe ocenianie win bez wiedzy dotyczącej ich rocznika i pochodzenia.




Podpis

Oszka


Ocena: Ten artykuł nie był jeszcze oceniany


Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.

Statystyki


Artykułów: 7020
Autorzy: 1925

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.