Przepisy na Ostatki – z czym podać wybrane smakołyki?

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: Ania

Czytano: 1319 razy | Kategoria: Kulinaria | Ilość słów: 399 | Data: 15.02.12 | 0 komentarzy



W okresie karnawału chętnie i często spotykamy się ze znajomymi, weekendy spędzamy na imprezach tanecznych lub – po zimowym szaleństwie na stoku – umawiamy się w gronie bliskich osób, by świętować wspólnie pierwsze miesiące Nowego Roku.


Takie miłe chwile warto uczcić czymś smakowitym, popitym odpowiednim trunkiem. Chodzi o to, byśmy w następnych tygodniach, poprzedzających przygotowania wielkanocne, mieli co wspominać i… po czym się wyciszać… Oto kilka sprawdzonych przepisów na ostatkowe dania.

Cykoriowe łódeczki służą naszemu zdrowiu. Dodatkowo, wzmacniają system odpornościowy i dostarczają wszelkim zmarzluchom potężną dawkę witamin. Składniki na łódeczki: dwie cykorie, 250 g twarogu, dwie łyżki jogurtu naturalnego, cebula dymka, szczypiorek, gałązki koperku i sól z pieprzem – do smaku. Sposób przygotowania tej zdrowej przekąski: cykorię podziel na listki, umyj je, delikatnie osusz, a następnie ułóż na talerzu lub półmisku. Przygotuj farsz twarogowy – w jego skład ma wejść jogurt, posiekana dymka, gruby szczypiorek. Dopraw nadzienie i napełnij nim łódeczki z cykorii. Kompozycje udekoruj gałązkami koperku. Do przekąski podaj pełnoziarniste pieczywo.

Na Tłusty czwartek trzeba poszaleć kalorycznie i przygotować różne pychoty. Jedną z nich mogą być serowe pączki – pieczemy je przy użyciu trzech szklanek mąki, dwóch serków homogenizowanych – waniliowych, jednej łyżki proszku do pieczenia, jednego jajka oraz ¾ szklanki cukru. Komponenty wyrób na jednolite ciasto – jeśli masa klei się do rąk, zastosuj więcej mąki. Wałkuj, tworząc placek o grubości około 0,5 cm – wykrój w nim szklanką kształtne kółka, a w nich – kieliszkiem – wydrąż mniejsze okręgi. Tak powstaną formy na oponki. Smaż na głębokim tłuszczu – aż do zarumienienia się ciasteczek. Jeśli lubimy pachnące wiktuały, dodajmy do masy aromat zapachowo – smakowy.   

Jaki alkohol pasuje do tych ostatkowych rarytasów? Likier i winko do słodkich wyrobów, natomiast coś mocniejszego na pewno sprawdzi się w wypadku poniższych dzieł kulinarnych. Mini-pizzerki chętnie zjedzą duże i małe głodomory. Można je szybko przyrządzić z mrożonego ciasta francuskiego. Do sosu wykorzystamy pomidorki z puszki, koncentrat pomidorowy i dowolne, ulubione przyprawy. Nieodzowny, jak to przy pizzy, będzie ser tarty i najróżniejsze dodatki (szynka, salami, pieczarki). Pizzerki wymagają umiejętnego upieczenia francuskiego ciasta – przepis podany mamy na opakowaniu. Z gotowego produktu wykroimy miseczką koła, kwadraty czy cokolwiek nam przyjdzie do głowy. Placek posmarujmy koncentratem pomidorowym, obłóżmy przyprawionymi pomidorkami, posypmy serem i zapiekajmy wszystko razem. Jest to przekąska dobra i na ciepło i na zimno. Smacznego!    




Podpis

Ania


Ocena: Ten artykuł nie był jeszcze oceniany


Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.

Statystyki


Artykułów: 7020
Autorzy: 1925

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.