Zanim otworzysz restaurację musisz...

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: maks

Czytano: 363 razy | Kategoria: Kulinaria | Ilość słów: 350 | Data: 27.02.14 | 0 komentarzy



Chcąc zostać właścicielem restauracji trzeba dokładnie przemyśleć wybór miejsca oraz jego wyposażenie. Nie warto jest kupować sprzęt na oślep, czy na szybkiego ponieważ takie wydatki muszą być przemyślane.


Przeważnie chęć otworzenia wymarzonego biznesu gastronomicznego wymaga od właściciela wkładu dużej ilości pieniędzy. W tym wypadku każdy chce aby jego wybory okazały się trafione, a lokal odniósł sukces. Żeby tak się stało koniecznie należy dokładnie pomyśleć wady i zalety pomysłu. Przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji trzeba zrobić rozeznanie wśród innych, pobliskich restauracji. Rozejrzeć się, co oferują inne punkty gastronomiczne, a czego nie mają oraz co można zmienić. Dzięki temu możemy odnaleźć niszę rynkową oraz ją wypełnić.

Wiedząc już, jaki charakter powinien mieć nasz lokal, można przejść do szukania lokalizacji oraz wyposażenia. Ważne aby umiejscowić się w strefie często odwiedzanej przez ludzi, dzięki czemu każdy będzie w stanie dojrzeć szyld oraz budynek. Aczkolwiek należy wiedzieć, że im bliżej środka miasta i im bardziej modne miejsce, tym koszt za wynajem albo kupno będzie większy.

Kolejnym krokiem powinno być wyposażenie gastronomii. W związku z tym należy się zastanowić jaki budżet wchodzi w grę. Jeżeli nie mamy bardzo dużej sumy pieniędzy i nie możemy pozwolić sobie na same najnowsze sprzęty, może warto zastanowić się nad kupnem używanych urządzeń? W ten sposób można zaoszczędzić nawet sporą sumę pieniędzy, a nabyć naprawdę dobry produkt za małą cenę. Należy jednak wiedzieć, że nie wszystkie urządzenia nadają się z drugiej ręki. Czasami warto wydać trochę więcej, ale dzięki temu będziemy mieć pewność, że zakupione wyposażenie gastronomii posłuży nam przez długie lata.

Ostatnią rzeczą jaką o jakiej należy pamiętać to wszystkie normy i przepisy wydawane przez sanepid. Sprzedając żywność należy ściśle trzymać się tych zasad, ponieważ jedne nieumyślne pominięcie jakiegoś paragrafu może zaprzepaścić marzenia na własny lokal. Przed wielkim otwarciem warto sprawdzić, czy wszystkie punkty z listy zostały spełnione i czy na pewno niczego nie pominęliśmy.




Podpis

Nat@lia


Ocena: Ten artykuł nie był jeszcze oceniany


Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.

Statystyki


Artykułów: 7017
Autorzy: 1923

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.