Zarabiaj na domowych wypiekach

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: humbert83

Czytano: 345 razy | Kategoria: Kulinaria | Ilość słów: 439 | Data: 09.04.14 | 0 komentarzy



Domowa cukiernia to doskonały pomysł na własną firmę dla wszystkich tych, którzy uwielbiają eksperymentować z przepisami na ciasta, torty, tarty, brownie, czy pączki. Albowiem zainteresowanie wypiekami w stylu hommade sukcesywnie wzrasta.


thumb_Sernik-marmurkowy.jpgDomowe wypieki stają się obecnie istotną alternatywą dla wyrobów proponowanych przez tradycyjne cukiernie. Podczas wypiekania ciast i tortów dostępnych w masowej sprzedaży używa się różnorodnych polepszaczy smaku, konserwantów oraz spulchniaczy. Niemniej jednak ich walory smakowe w zestawieniu z z wypiekami domowymi pozostawiają wiele do życzenia. Ponad to, atutem użycia naturalnych składników przygotowując wypieki we własnej kuchni jest z pewnością okazja do podkreślenia ich wyższości w kontekście wpływu na zdrowie. Akcentując założenie, że zdrowa dieta nie musi wiązać się z wyrzeczeniami, na pewno skupisz uwagę konsumentów.

Należy przyznać, że Polacy gustują w słodkościach, stąd prawdopodobnie nie będziesz narzekać na brak klientów. Mimo wszystko wypada odpowiednio przemyśleć taktykę biznesu. Na twoja korzyść przemawia z pewnością przepyszny smak wypieków oraz ich walory estetyczne. To jednak nie wszystko. Na pewno znacząca jest lokalizacja  firmy, klienci będą zwracać uwagę na dojazd. Podobnie czas przygotowania wypieków, czyli na kiedy zdołasz wyznaczyć odbiór zamówionego ciasta. Nie zaniżaj cen, prezentuj raczej swoje produkty jako konkurencyjne pod względem wykonania. I najważniejsze: reklama. Najpierw to ty musisz trafić do potencjalnych klientów. Możesz poprosić swoich znajomych o wklejenie linka do twojej oferty w Internecie, na przykład na facebooku, organizować degustacje oraz zaprezentować swoją ofertę w klubach, pubach lub osiedlowych sklepikach. Załóż własną stronę internetową na której wyeksponujesz zdjęcia proponowanych wypieków, jasno określisz ceny oraz wstawisz opisy ciast i tortów. Pomyśl o pozycjonowaniu witryny na słowa kluczowe, które będą wpisywać w wyszukiwarce konsumenci. Na przykład: ciasta wrocław, ciasta domowe czy torty na zamówienie.

Pamiętaj, że firma cukiernicza to w świetle przepisów produkcja i obrót środkami spożywczymi w związku z czym do dwóch tygodni od daty rozpoczęcia działalności trzeba powiadomić pisemnie Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną o miejscu, rodzaju i zakresie prowadzonej działalności. Wiedzę o procedurach uzyskasz we właściwej dla twojego miejsca zamieszkania Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Rozpoczęcie wszelkiej działalności gastronomicznej zobowiązuje do uzyskania zgody Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, a lokal w którym pracujesz musi zostać odebrany przez sanepid. Na koniec: nie zrażaj się! Konieczność zainicjowania procedur formalnych i niepewność co do popytu na twoje usługi dotyczy praktycznie każdej działalności gospodarczej. Jeśli jednak naprawdę lubisz testować swoje własne pomysły, przygotowywać oryginalne kompozycje smakowe i estetyczne nie obawiaj się. Co szkodzi spróbować?




Podpis

Marek Kowalski


Ocena: Ten artykuł nie był jeszcze oceniany


Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.

Statystyki


Artykułów: 7017
Autorzy: 1923

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.