Sekrety angielskich smaków

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: EP

Czytano: 298 razy | Kategoria: Kultura i sztuka | Ilość słów: 506 | Data: 17.03.13 | 0 komentarzy



Kuchnia angielska jest połączeniem wykwintnych, doskonałych dań i małych, ale pysznych kalorycznych grzeszków. Warto zgłębić tajniki angielskiego menu i dać się porwać wyspiarskim, niepowtarzalnym smakom.


Kuchnia ta jest ceniona za różnorodność i ciekawe połączenia. Znalazła ona uznanie także w Polsce, Francji i innych krajach. Sporządza się tu wiele potraw z wołowiny, drobiu szczególnie kur i indyków a także ryb, raków oraz dziczyzny. Dużą rolę w angielskim menu odgrywają odgrywają także sery. Znanymi odmianami sera są np. cheddar - mild, mature czy spicy. Jednak szczególnie ceniony jest to niebieski ser pleśniowy stilon oraz inne żółte sery takie jak Leicester czy Gloucester. Niebagatelną rolę odgrywają także sosy, które wydobywają głębię smaku z wielu potraw. Sosy uznawane w tym kraju to np. miętowy oraz Worcestershive.

Narodowymi napojami anglików są doskonałe, piwa o głębokim smaku, oraz wszystkim dobrze znana herbata. Herbata to prawdziwa duma Anglików i towarzyszka wszystkich towarzyskich spotkań Nigdzie na świecie nie spotkamy takiego smaku i aromaty herbaty. Herbatę pije się tu kilka razy dziennie, bardzo mocną którą podaje się w filiżankach z dodatkiem mleka lub śmietanki. Popołudniowa herbatka o godzinie 17.00 jest najbardziej charakterystycznym rytuałem nordowym. Jeśli chodzi o piwa to uznawanymi gatunkami piwa w tym regionie są np. Ale oraz Lager. Regionalnym przysmakiem jest gazowany napój ze sfermentowanych jabłek o nazwie Cydry. Anglicy bardzo chętnie piją również Whisky. Whisky, zwana także wodą życia, to napój, który dzięki wielowiekowej historii i tradycyjnej recepturze jest uznawany za prawdziwy skarb. Dojrzała, aromatyczna whisky to napój dla prawdziwych koneserów.

Ten kraj ma również swoje unikatowe potrawy. Należą do nich, np. znane wszystkim sandwicze. Bardzo popularna jest także zupa ogonowa na ogonach wołowych oraz zupa żółwiowa z żółwi morskich. Przysmakiem Anglików jest także befsztyk po angielsku oraz mięso w przyprawach z dużą ilością curry. Lubiana jest także zapiekanka sporządzana z kruchego lub francuskiego ciasta, przekładana kawałkami mięsa, szynki, drobiu, jaj na twardo. Anglicy lubią także przysmak z wątróbek czyli huggies. Anglicy na deser chętnie jadają puddingi, lub chleb z masłem, maczany w mleku z jajkami z rodzynkami (lub też z owocami leśnymi). Na rozmaite święta i uroczystości sporządzany jest Plum pudding – robi się go z mąki, jaj, tłuszczu nerkowego, bakalii, rumu oraz suszonych śliwek. Wśród deserów królują także muffiny i ciasto marchewkowe.

Na śniadanie Anglicy jadają kaszę owsianą lub gryczaną lub też ukochane jaja sadzone na szynce lub bekonie albo w formie omletów. Wszystko to jest popijane sokami owocowymi i mocną herbatę ze śmietanką lub mlekiem. O godzinie 17.00 zazwyczaj serwuje się tradycyjną herbatkę (bawarkę), której towarzyszą zazwyczaj różnego rodzaju desery, ciasta, leguminy oraz kremy. Ostatni posiłek, tradycyjnie jada się około 19.00-20.00. Menu tego posiłku jest bardzo bogate – znajdują się w nim buliony lub zupy przecierane z dodatkiem rozdrobnionych kawałków mięsa i grzanek, dania mięsne i rybne ze świeżymi warzywami i ziemniakami.




Podpis


Ocena: Ten artykuł nie był jeszcze oceniany


Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.

Statystyki


Artykułów: 7017
Autorzy: 1923

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.