kilka rad dotyczących dobrych manier

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: gryzipiorek

Czytano: 435 razy | Kategoria: Wychowanie | Ilość słów: 479 | Data: 20.04.12 | 0 komentarzy



Dobre maniery zawsze są mile widziane. Przede wszystkim, wchodząc w nowe, eleganckie towarzystwo, należy przestrzegać przynajmniej podstawowych zasad.


Liczy się pierwsze wrażenie. W końcu jest tylko jedno, więc nie można tego zaprzepaścić. Przy powitaniu w gronie starych znajomych nie obowiązują rygorystyczne zasady, jednak jeśli poznajemy nowe osoby, które są wytworne, to należy zachować pewne zasady. Jako pierwszy wyciąga rękę gospodarz, którego obowiązkiem jest powitanie wszystkich gości. Wszyscy zaproszeni powinni zostać przyjęci równie serdecznie. Jeżeli nie zachodzi taka zależność, to obowiązuje zasada, że starszy wita młodszego. Inaczej jest w sytuacji gdy spotyka się kobieta z mężczyzną. To kobieta pierwsza wyciąga rękę. Kiedyś mężczyzna ujmował jej dłoń i całował, ale dziś to już anachronizm. Takie zachowanie jest dla współczesnych kobiet krępujące. Nie należy witać się nad stołem lub biurkiem. Nie podaje się także ręki, jeśli jest brudna. Należy także wyciągnąć lewą rękę z kieszeni. Nietaktem będzie również podawanie ręki i trzymanie w drugiej szklaneczki lub kieliszka z alkoholem.

Bardzo ważna jest kwestia punktualności. Zarówno duże spóźnienia, jak i przychodzenie dużo przed czasem są oznaką niewychowania. Spóźnienie dłuższe niż 20 minut to okazanie ignorancji, natomiast przychodzenie za wcześnie może być krępujące dla gospodarza, który jeszcze nie przygotował przyjęcia lub nie zdążył zadbać o siebie, swój ubiór, fryzurę itd. najlepiej przyjść pięć minut po wyznaczonym czasie.

Przyjęło się, że nie należy przychodzić z pustymi rękami. Szczególnie jeśli planujemy dłuższy pobyt, to trzeba wynagrodzić gospodarzom trud i koszt przyjęcia nas w gościnę. Jeśli przychodzimy na parapetówkę, w dobrym tonie jest przynieść prezent dla domu – kwiaty, ładne akcesoria lub gadżety.

Zachowanie przy stole także ograniczone jest etykietą. Ucztę rozpoczyna gospodyni. To ona pierwsza podnosi sztućce i odkłada je jako ostatnia. Gospodyni decyduje o tym, kiedy będą podane poszczególne dania i w jakiej kolejności. Jedną z największych gaf jakie można popełnić przy stole jest głośne mlaskanie, bekanie lub mówienie z jedzeniem w ustach. Nigdy nie należy krytykować jedzenia, które zostało podane – to może obrazić gospodarzy. Nakładanie sobie ogromnych porcji jedzenia lub wybieranie najlepszych kąsków to także nietakt.

Ucztom przeważnie towarzyszy alkohol. Upijanie się na umór bardzo źle świadczy o gościach i buduje fatalną opinię. Alkohol należy spożywać w rozsądnych ilościach i popijać wodą, sokiem lub przegryzać przekąskami. Nigdy nie dopija się alkoholu do dna, zawsze należy pozostawić odrobinę na dnie.

Wychodząc z przyjęcia należy podziękować za zaproszenie. W dobrym tonie jest zaproszenie gospodarzy do siebie, aby móc się zrewanżować.

 




Podpis


Ocena: Ten artykuł nie był jeszcze oceniany


Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.

Statystyki


Artykułów: 7017
Autorzy: 1923

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.