Czy opłaca się jeszcze coś hodować?

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: instalgren1

Czytano: 744 razy | Kategoria: Hodowla | Ilość słów: 765 | Data: 22.07.13 | 0 komentarzy



Jeszcze kilka lat temu praktycznie przy każdym gospodarstwie można było zobaczyć jakieś zwierzęta. Prawie wszyscy mieli krowy, inni także konie, świnie czy owce. Praktycznie wszędzie w obejściu był drób - kury, kaczki, gęsi czy indyki. Obecnie już tak nie jest.


Jeszcze kilka lat temu hodowla czegokolwiek była opłacalna. Czasy jednak się zmieniły. Tylko ci, którzy prowadzą hodowlę na skalę masową mają możliwość sprzedania swojego mięsa czy zwierząt. Mali gospodarze niestety nie i jedynie sami mogą robić z nich użytek. Wielu z nich rezygnuje jednak całkowicie z hodowli gdyż ceny mięsa w sklepie są tak niskie, że po prostu się to nie opłaca. Jednak czy faktycznie jest to nieopłacalne? Okazuje się, że może być opłacalne i to bardzo jednak nie w aspekcie finansowym.

Powód jest bardzo prosty. To co kupujemy w sklepie często jest tanie ale zarazem z dobrym mięsem ma niewiele wspólnego. Stosowane substancje powodują, że mięsa jest dużo ale kupując kilogram wołowiny możemy otrzymać jej w rzeczywistości o wiele mniej gdyż reszta to roztwory, którymi naszprycowano mięso żeby było go więcej. To samo dotyczy praktycznie każdego mięsa, kiełbasy, szynki czy boczku. Jak można to poznać? Kiedy włożymy do lodówki swojską szynkę owiniętą w papier i wyciągniemy ją następnego dnia dalej jest taka sama. Kiedy zrobimy to samo z szynką kupioną w sklepie papier i cała szynka są całe mokre. To właśnie te substancje, którymi naszprycowano mięso. To właśnie koronny argument dla którego warto hodować zwierzęta nawet tylko dla siebie. Mamy wtedy pewność, że mięso które z takiego zwierzęcia uzyskamy jest nim w 100%. 

Kolejny argument dotyczy drobiu, a zwłaszcza kur. Kury są dość łatwe w utrzymaniu, nie potrzebują żadnych specjalnych warunków. Jeżeli mają tylko gdzie się paść i grzebać oraz mają kurnik więcej nie potrzebują. Karmienie też nie jest skomplikowane. Można karmić je paszą ale także tym co zostanie nam w domu czyli odpadki np. z owoców czy warzyw gdyż kury też je lubią. Poza mięsem, które możemy z takiego kurczaka mieć są jeszcze jajka. Decydując się na kury najlepiej wybrać nioski gdyż mięso z nich uzyskamy i tak, a przez cały okres ich wychowu mamy także jajka - zdrowe bo kury hodowane są naturalnie, a nie w klatkach na fermie. Jajo od takiej kury smakuje zupełnie inaczej niż to z fermy kupione w sklepie. Osobiście znam osoby, które nie jadły jajek wcale gdyż powodowały u nich uczulenie lub po prostu im nie smakowały. Kiedy spróbowały swojskiego jajka okazało się nie tylko, że im smakują ale także nie powodowały reakcji alergicznej. Jedyna przeszkoda to brak miejsca na kurnik i ogrodu żeby kurczaki miały gdzie biegać i grzebać.

Ostatni argument dotyczy owiec. Te niestety już nie są tak opłacalne jak kiedyś i powiedzienie "kto ma owce ten ma co chce" jest już niekatualne jednak wciąż kilka plusów znaleźć można. Największym jest to, że nie potrzebujemy kosiarki. Jeżeli mamy duży ogród i do tego jest on nierówny to owce załatwią sprawę lepiej niż kosiarka. Drugi plus to skóry jednak mało jest już miejsc gdzie potrafią je dobrze wyprawić aby były mięciutkie, a nie sztywne i twarde. Najwięcej specjalistów można znaleźć jeszcze w górach gdyż tam hodowla owiec jeszcze istnieje. Kiedyś opłacało się także sprzedawać wełnę jednak te czasy minęły bezpowrotnie gdyż ceny jakie oferują są tak śmieszne, że nie ma sensu się tym nawet przejmować i interesować. W terenach górskich owce wykorzystywane są także w inny sposób, a w zasadzie nie owce tylko ich mleko. Każdy zna pewnie oscypki czyli serki z owczego mleka o charakterystycznym słonym smaku. Są one popularne wśród turystów i przy tym bardzo smaczne i zdrowe.

Wymienione argumenty pokazują jednoznacznie, że hodowla zwierząt może być opłacalna o ile wybierzemy właściwe i chcemy je mieć tylko na własny użytek bo mało kto ma aspiracje na wielkiego hodowcę. Tak czy inaczej korzyści są jasne - zdrowe i w pełni wartościowe mięso, jaja lub mleko i sery, a także ułatwienia w utrzymaniu ogrodu czy działki. Trzeba jednak mieć miejsce i przede wszystkim znać się odrobinę na tym, a także poświęcać czas gdyż karmić zwierzynę trzeba ciągle i nie można o tym zapomnieć albo powiedzieć, że nam się nie chce.




Podpis

Instal Greń - instalacje grzewcze i sanitarne


Ocena: Ten artykuł nie był jeszcze oceniany


Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.

Statystyki


Artykułów: 7017
Autorzy: 1923

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.