Klasyczne serwisy obiadowe

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: Kisiel

Czytano: 301 razy | Kategoria: Zakupy | Ilość słów: 312 | Data: 31.08.12 | 0 komentarzy



Wielkie rodzinne przyjęcia, takie jak śluby, komunie święte czy bierzmowania nie mogą się odbyć bez eleganckiej zastawy stołowej. Z pewnością w każdej rodzinie taka zastawa musi się znajdować.


W skład takiej tradycyjnej zastawy wchodzi zazwyczaj komplet bogato zdobionych talerzy, sztućców, czy szklanek. Najpiękniej zdobione, jednak w każdym takim zestawie są bez cienia wątpliwości filiżanki z porcelany do espresso, w których pijemy nasz ulubiony trunek. Po każdym dużym obiedzie tradycyjnym rytuałem u wielu rodzin jest spożycie dobrze przyrządzonej kawy. Jednym z takich sposobów niezwykle popularnym w krajach ameryki południowej oraz na zachodzie kontynentu europejskiego jest espresso.

Właśnie z tamtych krajów przyszła do nas moda na espresso. Po raz pierwszy ekspres do espresso został wyprodukowany we Włoszech. Od tamtego czasu filiżanki z porcelany do espresso zapełniane są tym niesamowitym wywarem z kilku lub nawet kilkunastu rodzajów kawy. Aby dobrze przygotować espresso trzeba się trzymać ściśle ustalonej procedury. Gdy nie dochowamy wszelkich zasad nasza kawa może nie posiadać odpowiedniej pianki, dzięki której kawa posiada niepowtarzalny z żadną inną kawą aromat. Espresso przygotowuje się w specjalnie przygotowanym ekspresie. Zaparzenie espresso polega na przepuszczeniu około trzydziestu mililitrów wody o temperaturze około dziewięćdziesięciu stopni pod ciśnieniem około dziewięciu barów przez możliwie najdrobniej zmielone ziarna kawowca. Wypełnione w ten sposób filiżanki do espresso, cieszą miłośników kawy już od ponad stu dziesięciu lat.

Popularność tego rodzaju kawy przenosi się na kolejne kraje. Proces ten będzie z pewnością postępował. Espresso można pić na wiele różnych sposobów. Ciekawymi dodatkami do espresso są na przykład kakao, cynamon, czekolada, czy też wanilia. To, w jakiej kompozycji wypijemy espresso nie ma znaczenia, ważne jest dobre towarzystwo, w którym espresso spożywamy. Zawartość kofeiny w ekstrakcie z espresso jest zdecydowanie niższa niż po przyrządzeniu jej w ekspresie przelewowym.

 




Podpis


Ocena: Ten artykuł nie był jeszcze oceniany


Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.

Statystyki


Artykułów: 7020
Autorzy: 1925

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.