Przestań się krzywdzić! Jedz zdrowo

PDF | Widok wydruku | Html

Autor: Marlena Mendelewska

Czytano: 463 razy | Kategoria: Zdrowe odżywianie i diety | Ilość słów: 324 | Data: 07.09.12 | 0 komentarzy



To zadziwiające, że w epoce dobrobytu – coraz więcej osób ma objawy niedożywienia. Pierwszy raz w historii zachodniego świata – mamy pod dostatkiem pokarmu. Jedzenie jest relatywnie tanie i powszechnie dostępne.


Oczywiście – nadal są regiony biedy, w których nie jest tak łatwo o pożywienie i ludzie wciąż głodują. Przerażające jest jednak to, że Ci, którzy jedzenia mają więcej, niż są w stanie zjeść – mają często objawy niedożywienia. Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego nasz organizm tak bardzo cierpi z powodu decyzji, jakie podejmujemy codziennie przy każdym posiłku?

Powodów jest co najmniej kilka. Te osoby cierpią z powodu niedożywienia nie dlatego, że mają za mało jedzenia (mają go przeważnie za dużo). Mają jednak za mało pożywienia. To, co jedzą jest bardzo niskiej jakości i nie jest w stanie dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Właśnie dlatego organizm reaguje w taki sposób, jakby jedzenie nie było mu w ogóle dostarczane.

Jemy szybko i przeważnie (co tu ukrywać) głupio. Sposób produkcji jedzenia, jego przetwarzanie, masowość, transport, sposób przechowywania -  to wszystko wpływa na obniżenie wartości odżywczych tego, co nazywamy dzisiaj jedzeniem.

Brakuje nam minerałów, witamin. Sposób w jaki gotujemy bardzo często eliminuje tą niewielką ilość składników odżywczych, jaka się w jedzeniu zachowała. Przerażające jest, że na naszym stole coraz rzadziej gości błonnik pokarmowy. To właśnie tutaj należy szukać winnych rosnącej ilości osób  otyłych i z nadwagą. To sposób, w jaki jemy sprawia, że jesteśmy coraz bardziej podatni na alergię i innego rodzaju infekcje i schorzenia.

Warto zatem przemyśleć, dlaczego pożywienie nie wzmacnia nas, lecz osłabia. Może najwyższy czas, by skorzystać z panującego dobrobytu i zacząć jeść z głową. W końcu możemy położyć na naszych talerzach wszystko to, czego chcemy. Dlaczego coraz rzadziej chcemy, aby na tym talerzu znalazły się zdrowe produkty?




Podpis

blonnikowo.pl - zdrowy błonnik


Ocena: Ten artykuł nie był jeszcze oceniany


Komentarze

Skomentuj

Nie masz uprawnień do komentowania. Musisz się zalogować.

Statystyki


Artykułów: 7020
Autorzy: 1925

Menu

Reklama




Najaktywniejsi autorzy



Zakatalogowani (670)
Natalia (412)
EP (372)
berszi (252)
gryzipiorek (236)
Justyna (224)
pismak (213)
Admin (207)
Karolina (181)
Ania (162)

Kategorie






© 2011-2013 Pioropolis.pl, Silnik: ArticleMS
Pamiętaj, administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez użytkownika. Treści są własnością ich autorów.